Facebook  Youtube
Regionální potravina

PŘÍBĚH: Větrníky jsem začala péct pro manžela. Pravé a bez náhražek, říká Radka Luňáková

2. 3. 2022

Cukrařinu nikdy nestudovala. Přesto jí cukrářské umění může závidět kdejaká cukrárna. Před sedmi lety se rozhodla, že začne péct a rovnou pokoří metu nejvyšší – pustila se do přípravy makronek, oblíbené pochoutky z milované Francie. Díky pečlivému postupu a kvalitním ingrediencím brzy nebyly její výrobky pouze pro potěchu rodině a začaly je odebírat místní cukrárny. Další zákusky na sebe nenechaly dlouho čekat. A tak se zrodil větrník – s jemným těstem, plnou chutí krému a křupavou krustou. V roce 2021 si za něj paní Luňáková po právu vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina pro Královehradecký kraj.

 Radka Luňáková od mala miluje Francii – libozvučnou řeč, kterou také studovala, francouzský šarm a samozřejmě výjimečnou gastronomii. Pečení ji vždy bavilo, a tak když na ni jednou na internetu problikl recept na francouzské makronky, pustila se do práce. „Makronky byly zkrátka výzva, která mě úplně pohltila. Co si pamatuji, tak v době, kdy my pod rukama po večerech vznikaly první výtvory, tak je nikdo jiný v tuzemsku nevyráběl, alespoň ne podle tradičních receptur,“ vzpomíná Radka Luňáková. Makronky vyžadují plnou koncentrovanost při postupu a odměřování ingrediencí, každý úkon je důležitý a pečlivost je klíč k úspěchu. Rovněž je třeba mít k dispozici opravdu kvalitní ingredience – jejich základem je mandlová mouka té nejvyšší kvality.

Od makronek k tradičnímu větrníku

Zájem o makronky mě velmi mile překvapil. Pamatuji si jako dnes, jak jsem je poprvé nesla do místní cukrárny na ochutnávku a jen se po nich zaprášilo, stejně tak v další kavárně kousek odtud,“ směje se paní Luňáková. „Byla jsem nadšená a řekla jsem si, že se do toho dám naplno. Odjela jsem na kurz do Paříže, abych nasála inspiraci a mé makronky byly dokonalé,“ říká paní Luňáková. S makronkami se potom roztrhl pytel a Radka Luňáková začala přemýšlet, jakou další cukrářskou výzvu pokoří. „K větrníku mě přivedl manžel, který je mi u všech mých občas bláznivých nápadů oporou. Větrník je jeho srdcová záležitost. Stále mi ale opakoval, že již dlouho nejedl takové, jaké si pamatuje z dětství – opravdové, bez náhražek a s plnou chutí,“ říká Radka Luňáková.

Větrník, ve kterém je kus dětství

Větrníky začala Radka Luňáková péct před rokem. Vyladit správný postup a najít kvalitní ingredience tak, aby dosáhla harmonie chutí, jí trvalo skoro tři měsíce. „Nejvíce práce mi dalo vymyslet, jak nahradit přípravky jako je ztužovač šlehačky, rostlinné tuky a další přísady a dochucovadla, která se dnes již běžně používají, ale v pravém větrníku nemají co dělat,“ vysvětluje Radka Luňáková. Její větrník vzniká z ryze českých ingrediencí od lokálních dodavatelů. Do odpalovaného těsta dává Předměřickou mouku z Voženílkových mlýnů, na krémy je používaná smetana a máslo z Opočenských mlékáren a cukr pochází z cukrovaru v Českém Meziříčí. Recepturu si paní Luňáková ladila sama s důrazem na tradice a ruční výrobu.

Po právu oceněn známkou kvality

V roce 2021 získala Radka Luňáková za svůj Karamelový větrník ocenění Regionální potravina, které obdrží jen ty nejlepší výrobky ze 13 krajů. Známka kvality zajišťuje, že produkt je vyroben z lokálních surovin a splňuje náročné chuťové a kvalitativní požadavky. „Zisk ocenění je pro mě velkou odměnou a také povzbuzením do další práce. Jsem vděčná za to, že díky Regionální potravině se dostaly mé výrobky daleko za hranice našeho kraje a rovněž mám příležitost jezdit na nejrůznější gastroakce, kde mohou mé produkty udělat radost dalším lidem,“ popisuje Radka Luňáková.

Do cukrárny v Hradci Králové 

Plány mám velké. Musím ale počkat, až mi trošku povyrostou děti,“ vysvětluje Radka Luňáková, která má dvě malé dcery a syna, jemuž byl ve čtyřech letech diagnostikován autismus a péče o něj je proto mnohdy náročná. Jejich „Malý princ“ dal nejen název jejím výrobkům, ale Radka Luňáková díky němu také objevila svou cukrářskou cestu a za to je mu vděčná. „Kdo ví, oč jde, ví moc dobře, jak je to složité. Člověku se ze dne na den převrátí svět vzhůru nohama a já už neměla z ničeho radost. Potřebovala jsem si najít způsob, jak se odreagovat, a tak jsem začala péct a péct,“ říká Radka Luňáková. Nyní by ráda rozšířila svůj sortiment o další zákusky. „Začala jsem péct rakvičky – byl to spontánní nápad, protože z makronek zbyde velké množství žloutků, pro které jsem neměla využití. A toto je skvělá cesta, jak zužitkovat přebytky. Manžel mně nyní také navrhnul špičky,“ směje se Radka Luňáková, která tyto zákusky také plánuje zařadit do svého sortimentu. „Mým velkým snem je otevřít si cukrárnu v nedalekém Hradci Králové, kde bych nabízela makronky, větrníky a další zákusky,“ uzavírá Radka Luňáková.

Více informací o všech výrobcích „od Prince“ naleznete na webových stránkách: https://www.makronkymalyprinc.cz/                                                                                                                         

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěž má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.