2. 3. 2022
Na začátku byl jeden přerostlý keřík levandule na zahradě Martiny Koníčkové. Novopečená maminka chtěla vonící bylinku zužitkovat, a tak se zrodil nápad vyrábět bylinkové sirupy podle šetrných receptur bez použití chemických látek a jakýkoliv náhražek. Nyní její repertoár čítá na skoro desítku sirupů, které vyrábí z rozmanitých druhů bylinek od mateřídoušky až po rakytník, v závislosti na ročním období. Její stálicí je levandulový sirup, který si tento rok vysloužil prestižní ocenění Středočeská Regionální potravina.
„Jsem z rodiny, kde se zavařuje úplně všechno. Moje teta říkávala, že i kdybychom zavařovali vzduch a šišky, tak to bude jedlé,“ směje se Martina Koníčková. Přibližně před dvěma a půl roku, na mateřské dovolené, se zrodil nápad na výrobu bylinkových sirupů nejrůznějších druhů. A tak začaly v rodinném domku kousek od středočeských Líbeznic vznikat její první výrobky.
Léčivá síla bylinek
„Bylinky jsou skvělé, protože mají pozitivní účinky na spoustu neduhů – pomáhají proti kašli a zahlenění, mají detoxikační účinky a pro náš organismus jsou všeobecně velmi prospěšné,“ vysvětluje paní Koníčková. A to byl i jeden z prvních impulzů, proč se do výroby sirupů pustila naplno – její malý syn Kubík trpěl na ekzémy, s jejichž léčbou si již nevěděla rady. Bylinné sirupy na tyto problémy skvěle fungovaly. „Nejdříve jsem dělala sirupy jen pro svou potřebu a pro pár známých. Jednoho dne mi zazvonil telefon z hygienické stanice ohledně výroby. A právě díky tomuto telefonátu jsem si uvědomila, že chci sirupy prodávat, a začala jsem si hledat výrobnu,“ směje se Martina Koníčková.
Je to alchymie
Martina Koníčková přiznává, že vyladit proces výroby byl zpočátku oříšek a několik várek přišlo nazmar, než dokázala perfektně namíchat poměr surovin tak, aby vznikla výsledná chuť. „Příprava sirupů je opravdu alchymie. Každá bylinka má jiné využití, jinou chuť i aroma. Proto jsem dlouho studovala, co každá z nich umí a s čím ji skloubit tak, abych docílila požadované chuti,“ říká Martina Koníčková. Všechny sirupy „od Sejkorky“ jsou vyrobeny z lokálních bylinek, které vyrostly na spřátelené farmě, kde levanduli a další rostliny pěstuje Ivana Matějková.
Louhujeme a louhujeme
Sirupy si vyrábějí z naložených bylin, které se následně louhují a nakonec se svaří s cukrem a kyselinou citronovou. Sirupy neobsahují žádnou další chemii ani přídavky. Jejich dezinfekční účinky navíc zajišťují, že se nezkazí, a tak vám doma vydrží až půl roku. „Zájem o sirupy závisí na ročním období. V zimě jde nejvíce na odbyt rakytníkový, šípkový a zázvorový s citronem. V létě zase zákazníci nejvíce objednávají mateřídoušku s tymiánem, růži s limetkou a malinou a ovocné sirupy. Největší zájem je ale o levanduli, u které mám objednávky celoročně,“ říká Martina Koníčková.
Regionálka pro levanduli
Levandule je z podstaty velmi hořká bylina. Proto se využívá spíše v oblasti kosmetiky než gastronomie. Nicméně pokud ji správně naložíte a poté smícháte se správnými ingrediencemi, vykouzlíte jedinečnou chuť, která je nezaměnitelná, a dokresluje ji i unikátní aroma. „Levandulový sirup v sobě snoubí trpkost, kyselost i sladkost. V tom je podle mě tajemství jeho úspěchu, který nám přinesl i tak skvělé ocenění, jako je Regionální potravina, za něž jsem nesmírně vděčná a mám z něj obrovskou radost,“ usmívá se Martina Koníčková. Známku kvality Regionální potravina získávají jen ti nejlepší z daného regionu, jejichž produkty splní náročné chuťové a kvalitativní požadavky. Soutěž si klade za cíl podporovat regionální producenty, kteří dělají svou práci poctivě a s ohledem na lokální suroviny a výrobu. A přesně to přineslo ocenění i Martině Koníčkové. „Zisk Regionální potraviny byl pro mě impulzem a doslova mi vlil další sílu do žil. Po koronavirové přestávce, která znamenala zánik či utlumení provozu pro spoustu restaurací a kaváren, kam jsem sirupy dodávala, jsem našla sílu k další výrobě a začala jsem se orientovat spíše na obchody a e-shopy, kde nyní své výrobky nabízím,“ vysvětluje Martina Koníčková nelehkou situaci.
Čatní, marmelády i přesnídávky
Díky zisku ocenění Regionální potravina se rovněž zvýšila poptávka po sirupech. „Mé výrobky chci vždy dodávat čerstvé a v té nejvyšší kvalitě, proto se nyní pravděpodobně prodlouží dodací lhůta podle toho, kolik objednávek se mi nahromadilo,“ říká Martina Koníčková. Nicméně plány má i tak velké. „Ráda bych výrobu rozšířila na celou Prahu a následně i Pardubice. Nedávno jsem navázala spolupráci s jedním z velkých řetězců, kde budou mé výrobky dostupné. Rovněž bych chtěla výrobu obohatit o další druhy produktů – nyní mám v plánu z bylinek vyrábět čatní, které se perfektně hodí k sýrům. Mým snem rovněž vždy bylo vyrábět marmelády a dětské přesnídávky, to je ale ještě daleká budoucnost,“ uzavírá s úsměvem paní Koníčková.
Více informací o Sirupech od Sejkorky naleznete na jejích facebookových stránkách: https://www.facebook.com/Sirupy-od-Sejkorky-100472224736449 a na webu: odsejkorky.cz.
O značce Regionální potravina
Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěž má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556