7. 9. 2017
Tisková zpráva
Praha, 7. září 2017 – Gastro festival REGIONFEST se letos koná ve spojení s Národními dožínkami v Praze na Letné. Začíná již zítra 8. září a vrcholí v sobotu 9. září, mimo jiné i předáním prestižního ocenění Regionální potravina vítězům, kteří byli za Středočeský kraj vybráni již v červnu. Ceny obdrží vítězní výrobci z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky a zástupce ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Miloše Jirovského.
Součástí akce Dožínky na Letné 2017 je nejen Regionfest s předáváním ocenění Regionální potravina, ale především naprosto unikátní, největší farmářský trh v Praze. Sjedou se sem folklórní soubory z celé České republiky. Vstup do Národního zemědělského muzea a Technického muzea bude zdarma – a zdarma je i komplexní vstup na slavnosti. Uvidíte zde kuchařskou šou, ukázky historické techniky, uslyšíte populární muzikanty, jako jsou Slza, Argema, The Tap Tap, Ewa Farna, Pokáč, Voxel a další. Program pro děti je zde koncipován pro všechny věkové kategorie. Bude to tedy slavnost, jak se patří. V sobotu ve 14 hodin pak budou připraveni ministr zemědělství Marian Jurečka a zástupce ředitele SZIF Miloš Jirovský předat v rámci slavnostního programu ceny Regionální potravina.
Sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR ocenila celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze středních Čech. O tuto značku se zde letos ucházelo 81 produktů od 23 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly cukrářské výrobky včetně cukrovinek, kam bylo přihlášeno 15 výrobků.
Letos už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Značku Regionální potravina Středočeského kraje 2017 obdrží 8 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
MILOVICKÁ UZENÁ KRKOVICE B. K. Z DOMÁCÍ UDÍRNY FIALA MILOVICE S.R.O., PODĚBRADY |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Sýry včetně tvarohu |
PLÍSŇOVÝ KOZÍ SÝR MLÉKÁRNA KOPECKÝ S.R.O., CHOTUSICE |
|
Mléčné výrobky ostatní |
OVČÍ JOGURT BÍLÝ TAVÍRNA SÝRŮ SALIX S.R.O., BEČVÁRY |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ROŽĎALOVSKÝ ROHOVÝ KOLÁČ TARABOVÁ MILENA, ROŽĎALOVICE |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
HORECKÝ JABLEČNÝ ZÁKUSEK STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, HORKY NAD JIZEROU |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
LEŽÁK SVĚTLÝ PREMIUM – BEZLEPKOVÉ PIVO PIVOVAR FERDINAND S.R.O., BENEŠOV |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
CHŘEST ZELENÝ ČESKÝ CHŘEST S.R.O., CHÝNĚ |
|
Ostatní |
MED MEDOVICOVÝ ZELENÁ BOHDANEČ S.R.O., BOHDANEČ |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556