1. 9. 2017
Tisková zpráva
Hradec Králové, 1. září 2017 – Na Slavnostech královny Elišky se budou zítra, v sobotu 2. září, slavnostně předávat ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje, které vybrala odborná komise již v červnu. Jedná se o 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z daného regionu. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se zde letos ucházelo 136 produktů od 36 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 22 výrobků z kategorií Masné výrobky tepelně opracované a Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Tradiční Slavnosti královny Elišky se konají už od pátku 1. září, tj. ode dneška. Staročeský jarmark a ohňový průvod jsou jen úvodem k sobotnímu vyvrcholení slavnosti. V sobotu zahájí oslavy zvon Augustin zvoněním v 10 hodin. Poté tržiště oficiálně otevře hradecký primas. Na tržišti se propadnete do veselého středověku: Bavit vás budou kejklíři, historická hudba, doboví tanečníci, fandit můžete rytířům při jejich klání a sledovat pouliční divadlo. Ve 13.45 se očekává příjezd královny Elišky s průvodem a ve 14 hodin slavnostní ceremonie. Vše korunuje velký ohňostroj. Program bude probíhat paralelně na Malém i Velkém náměstí a v Žižkových sadech. V rámci těchto bohatých aktivit proběhne i předání ocenění Regionální potravina náměstkem ministra zemědělství Zdeňkem Adamcem a ředitelem Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu v Hradci Králové Alešem Sobelem.
Výrobky byly vybrány dvěma šestičlennými komisemi, které tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značka Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2017 bude předána těmto výrobcům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
VEPŘOVÁ ŠUNKA DELIKATES Skaličan a.s. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
FARMÁŘSKÝ MAZÁNEK Z MANGALICE Ing. Jan Bošina, Vernéřovice |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR POLOTVRDÝ KARSIT Karsit Agro a.s. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO OVČÍ MLÉKO Monika Menčíková |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
NOŽIČKOVIC SUŠENKY - LEVANDULKY Nožička s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Bez ocenění |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
PRIMÁTOR PREMIUM Primátor a.s. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
FRYDRYCHOVY KŘÍŽALY Z FARMY – odrůda Topaz Rodinná ovocnářská farma Miroslav Frydrych |
|
Ostatní |
MANKA SALÁTOVÁ Fabio Produkt spol. s r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556