28. 8. 2019
Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se v pátek 30. srpna koná Festival regionálních potravin Plzeňského kraje. Jedním z významných bodů jeho programu bude také slavnostní předávání certifikátů Regionální potravina 2019 těm výrobcům, kteří si letos kvalitou svých produktů tuto cenu vysoutěžili.
O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. Samotný akt slavnostního udělení certifikátů oceněným výrobcům proběhne v pátek 30. srpna ve 14 hodin na nádvoří Plzeňského Prazdroje.
Festival otevírá své brány návštěvníkům již v 11 hodin a svou pohostinnou náruč bude nabízet až do 17 hodin. Dnem plným dobrého jídla, chutí a vaření vás provede moderátor Stanislav Jurík. Děti si užijí zábavné farmářské aktivity nebo oblíbenou zahradnickou dílnu Aleny Lehmannové a dospělé jistě naláká škola čepování piva. Po zahájení festivalu hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem vypukne kuchařská show, která bude pomyslným soubojem české a bavorské kuchyně. Během dne zahraje bavorské hudební Duo Gerhard und Franz, od 15 hodin předvede jedinečnou kuchařskou show šéfkuchař Jan Punčochář a na závěr zahraje kapela ŠVEJK c. k. ŠRAML. Nouze tedy nebude nejen o dobroty, ale ani o zábavu.
Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže stoupá. Letos se v daném kraji přihlásilo 38 výrobců se 106 výrobky. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.
Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Farmářský bok z Čečkovic AB Bor, s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Procházkova výpečková pomazánka Jaroslav Procházka |
|
Sýry včetně tvarohu |
VALENTÝN Ing. Pavel Kvita |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO jogurtové kozí mléko Luděk Maruna |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Svatební koláček tvarohový Marie Vondrovicová |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MüsLenky s jablky Lenka Havlová |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sirup Rakytníkový s malinou Od Macháčků s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Hruška s medem Mgr. Jaroslava Frančíková |
|
Ostatní |
Šnečí jatýrka Jiří Studnička |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556