26. 6. 2019
Pardubice 26. června 2019 – Jubilejní soutěž o Regionální potravinu jde do finále. Předposledním krajem, kde hodnotitelská komise navrhovala vítěze letošního klání, byl Pardubický. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se zde ucházelo celkem 116 produktů od 28 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Ostatní.
Soutěž Regionální potravina si za 10 let své existence vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V Pardubickém kraji se letos o značku ucházelo celkem 116 produktů od 28 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Ostatní. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Vračovická lahůdková klobáska Josef Morávek, Vračovice-Orlov |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
NEVYHLÁŠENO |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ BIO KOZÍ SÝR OCHUCENÝ - LEVANDULE Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Mléko Diana Houdová, Spojil |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Bramborový chléb s pšeničným kvasem Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
NEVYHLÁŠENO |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Kujebák Malvaz 13% Bc. Marek Mandík, Vysoké Mýto |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KVĚTÁK - Aerospace F1 Vladimír Slavík, Šnakov |
|
Ostatní |
Perníková zmrzlina se švestkovými povidly Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556