Facebook  Youtube
Regionální potravina

Pardubický kraj soutěžil o Regionální potravinu

26. 6. 2019

Pardubice 26. června 2019 – Jubilejní soutěž o Regionální potravinu jde do finále. Předposledním krajem, kde hodnotitelská komise navrhovala vítěze letošního klání, byl Pardubický. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se zde ucházelo celkem 116 produktů od 28 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Ostatní.

 

Soutěž Regionální potravina si za 10 let své existence vybudovala renomé a popularitu. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

 

V Pardubickém kraji se letos o značku ucházelo celkem 116 produktů od 28 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Ostatní. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2019 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Vračovická lahůdková klobáska

Josef Morávek, Vračovice-Orlov

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

NEVYHLÁŠENO

 

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ BIO KOZÍ SÝR OCHUCENÝ - LEVANDULE

Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice

 

Mléčné výrobky ostatní

Mléko

Diana Houdová, Spojil

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Bramborový chléb s pšeničným kvasem

Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

NEVYHLÁŠENO

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Kujebák Malvaz 13%

Bc. Marek Mandík, Vysoké Mýto

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KVĚTÁK - Aerospace F1

Vladimír Slavík, Šnakov

 

Ostatní

Perníková zmrzlina se švestkovými povidly

Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.