Facebook  Youtube
Regionální potravina

Označení Regionální potravina může používat dalších devět produktů z Libereckého kraje

9. 7. 2020

Tisková zpráva

Praha, 9. července 2020 - Už pojedenácté se v Libereckém kraji soutěžilo o Regionální potravinu. O tuto prestižní značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 81 produktů od 24 výrobců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Krůtí klobása PROMINENT

PROMINENT CZ s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Prase na citronech

Marek Piroch

 

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem

Farma pod Ještědem s.r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

Farmářský rakytníkový jogurt

Farma Volavec s.r.o.

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Učňovská houska

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387,  

příspěvková organizace

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Borůvkovo tvarohový dort z Ralska

Ivana Jablonovská

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

Prezidentský speciál 12°

Pivovar Volt s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Český česnek z Podkrkonoší

Jan Hradecký

 

Ostatní

Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku

Martina Papežíková

 

 

Liberec 2020

„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to spoustu z nich bylo nových. To dokládá i fakt, že šest z devíti kategorií obsadili nový výrobci. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedla regionální koordinátorka Vladimíra Pachlová.

 

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských

a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

 

Výrobky za Liberecký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

 

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

  

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

  

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.

 

 

 

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.