17. 9. 2020
Ostrava – Letošní jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina se v Moravskoslezském kraji těšil zájmu mezi producenty, přihlásili celkem 97 výrobků. Mezi ty oceněné tentokrát pronikly třeba karamelový větrník nebo pastový med.
Hodnotící komise udělila značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Klobása dědy Pilčíka Řeznictví H+H, s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry včetně tvarohu |
JESENICKÝ HORSKÝ SÝR Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba |
|
Mléčné výrobky ostatní |
ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Hukvaldský lopaťák hruškový Hukvaldská pekárna s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Karamelový větrník - Labužník Celiak Labumix s.r.o. |
|
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Hranáček - rajčata cherry podlouhlá červená Farma Bezdínek s.r.o. |
|
Ostatní |
Libavský MED PASTOVÝ Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou |
Slavnostní předávání cen se odehrávalo v nově otevřené pobočce Národního zemědělského muzea v Dolních Vítkovicích. Muzeum vzniklo na místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníkům se tam představují expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Otevření se osobně zúčastnil ministr zemědělství Miroslav Toman, který zároveň poblahopřál i oceněným producentům potravin.
Za Státní zemědělský intervenční fond předával ocenění generální ředitel Martin Šebestyán:,,Těší mě zájem výrobců o soutěž Regionální potravina. I když letos máme za sebou už jedenáctý ročník, nepřestává mě překvapovat, kolik zajímavých specialit se po Česku najde. A právě kvalitní regionální výrobky jsou, podle mého soudu, ta nejlepší reklama pro daný kraj.“
Porotci letos mimo jiné ocenili Jesenický horský sýr, ten vyrábí Stanislav Zámečník z farmy U Stromovouse. V soutěži bodoval jeden z jeho produktů už loni: „Oba oceněné sýry jsou postavené na našich recepturách, do kterých byly zakomponovány nové nápady a vlastní složení „sýrařských kultur“ včetně technologického postupu výroby a zrání. A to s využitím mléka našich krav, které se pasou na horských jesenických loukách.“
Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje.
Do soutěže se můžou zapojit jen malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556