8. 10. 2015
Lysá nad Labem, 9. října 2015 – Na návštěvníky velmi oblíbené zemědělské a zahrádkářské výstavě Zemědělec bylo slavnostně představeno všech 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Středočeského kraje, které odborná komise vybrala v soutěži Regionální potravina 2015. Ve Středočeském kraji se letos o tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, ucházelo 91 produktů od 31 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 26 výrobků v kategorii Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas. Certifikáty byly předány vítězům osmi kategorií, v kategorii Mléčné výrobky ostatní ocenění nebylo uděleno.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již šestým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionálního koordinátora Ing. Hany Vandělíkové, ředitelky Regionální agrární komory Středočeského kraje, měla komise složitý úkol vybrat nejlepší výrobky: „Důraz byl kladen především na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale také na správné označování výrobků.“
„Velmi si vážíme ocenění Kounického ležáku získaného v rámci hodnocení regionálních potravinových výrobků. Pivo je připravováno klasickou technologií pro výrobu českého typu piva výhradně z regionálních surovin. Kounický ležák je v plném rozsahu přírodním produktem. Získaná ocenění v rámci takovýchto akcí jsou významnou propagací podporující současně existenci a další rozvoj regionálních výrobců potravin,“ uvedl Ing. Karel Klusáček, jeden z majitelů Kounického pivovaru.
Značku Středočeská Regionální potravina 2015 obdržely tyto výrobky:
| Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Hovězí maso v pepři Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Davelský poličan Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Provázky Martin Homola, Liteň |
4. | Mléčné výrobky ostatní | neuděleno |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Štrůdl slaný Eva Brabcová, Benešov |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Špaldový řez s jogurtem PANE spol. s r. o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Kounický ležák Kounický pivovar, s. r. o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Český chřest – královská pochoutka Romana Šafránková, Čtyřkoly |
9. | Ostatní | Květový med z Ořecha Ing. Vladimír Glaser, Ořech |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Hana Vandělíková, Bc. Gabriela Jeníčková - Regionální agrární komora Středočeského kraje
Mobil: 420 721 561 889, 420 721 315 260
Email: akpribram@atlascz , kis
stredocesky@atlas
cz
tiskove@mzecz
info@szifcz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556