22. 8. 2015
(Zvole nad Pernštejnem, 22. srpna 2015) Slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina Kraje Vysočina 2015 proběhlo ve Westernovém městečku Šiklův mlýn. V rámci programu „Rodinného dne“ předali hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla certifikáty osmi oceněným výrobkům s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již šestým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Jen letos ministerstvo ocení přes sto nejlepších výrobků ze všech krajů. Soutěží Regionální potravina se snažíme ocenit a zviditelnit náročnou práci malých producentů z regionů. O jejich úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla.
V Kraji Vysočina bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno celkem 65 produktů od 20 výrobců, a to v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly masné a pekařské výrobky. Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Byl jsem mile překvapen zájmem nových výrobců potravin a i množstvím přihlášených výrobků. Oceněné produkty jistě kladně ohodnotí i spotřebitelé na ochutnávkách v Kraji Vysočina a následně i v obchodní síti,“ říká koordinátor soutěže v Kraji Vysočina Karel Coufal.
„Pokud jde o dopad získání značky na odbyt, v současné době již máme natištěné obaly s logem značky Regionální potravina Kraje Vysočina a oceněný výrobek jsme již úspěšně otestovali v našich firemních prodejnách v Jihlavě i ve výrobním závodě v Pavlově. Nyní jej nabízí naši obchodní zástupci dalším odběratelům. Osobně jsem přesvědčen, že udělení značky prodej tohoto výrobku podpoří,“ uvedl František Hos, jednatel Hosovy obchodní společnosti.
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Vepřová šunka nejvyšší jakosti |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Stejskalova tyčinka |
3. | Sýry včetně tvarohu | Jaroměřický Fénix smetanový sýr |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Zákys |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Bítešský chléb kulatý velký |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Ovocný řez s pudinkem malinový |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Chotěboř Prémium |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | neuděleno |
9. | Ostatní | Sladká tykev z Vysočiny |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Karel Coufal - Okresní agrární komora Třebíč
Tel.: +420 568 840 062
Mobil: +420 602 560 332
Email: karelcoufal@seznamcz
tiskove@mzecz
info@szifcz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556