2. 10. 2014
(Olomouc, 2. 10. 2014) Dnes dopoledne obdrželo osm producentů značku Regionální potravina Olomouckého kraje. Prestižní ocenění kvality a regionálního původu jim bylo uděleno na festivalu gastronomie a nápojů Olima 2014. Soutěž Regionální potravina pořádá pátým rokem Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Podpora malých a středních potravinářských podniků, které vyrábí kvalitní českou produkci, je pro ministerstvo klíčová. Značku Regionální potravina podporujeme již pátým rokem. Má vliv na propagaci kvalitních potravin a zákazníci tak o ně mají větší zájem,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. V Olomouckém kraji osm nejlepších výrobků zvítězilo v konkurenci 81 produktů od 35 výrobců.
Ve všech krajích výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Hlavní důraz se kladl na to, jak se výrobek váže k regionu, z jakých je surovin a v čem je jeho kvalita nadstandardní. Dalším měřítkem byl také vzhled a barva, chuť i vůně nebo design výrobku.
Značku Regionální potravina Olomouckého kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Bránice, masný výrobek tepelně opracovaný – pečený ZD Újezd u Uničova |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Cena nebyla udělena |
3. | Sýry včetně tvarohu | Hanácký tvaroh DRÁSAL Zemědělské družstvo Senice na Hané |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Jogurt Běláček bílý Zemědělské družstvo Jeseník |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Chléb Leštínský speciál 900 g Pekařství Leština s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Větrník PAULLA, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Jablečný mošt Johanna Schrotha Šantrůček Vladimír |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Sušená jablka Kozák Eduard |
9. | Ostatní | Skaličský med květový – lipový Juráň Jaroslav, Včelí farma Skalička |
Kontakt pro další informace:
Ing. Pavel Stonawský
Agrární komora Olomouckého kraje
Mobil: +420 724 202 889
Email: stonawsky@vepaspolcz
Email: tiskove@mzecz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556