3. 6. 2021
V Královéhradeckém kraji odstartoval už dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se tam ucházelo celkem 178 výrobků od 44 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno 8 výrobků. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1
|
Masné výrobky tepelně opracované |
HOVĚZÍ PÁRKY HAVLÍKŮV DVŮR s.r.o. |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
FARMÁŘSKÝ MAZÁNEK Z MANGALICE S CIBULÍ Ing. Jan Bošina, Vernéřovice |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
KOZÍ ŽERVÉ Krkonošská kozí farma s.r.o. |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
Farmářské mléko Karsit Agro, a.s. |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Žitný kvasový chléb s otrubami Jiří Rudolf, Česká Skalice |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Karamelový větrník od prince Radka Luňáková, Černilov |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
PODORLICKÁ VIŠŇOVICE Podorlická sodovkárna, s.r.o. |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Brokolice ze Všestar Zemědělské družstvo Všestary |
9 |
Ostatní |
Nevyhlášeno |
„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V osmi kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců.
V letošním ročníku soutěže Regionální potravina v Královéhradeckém kraji bylo přihlášeno rekordních 178 výrobků. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 38 vzorků“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo užívat značku Regionální potravina, což značí, že výrobky jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Navíc jsou spojené s daným regionem a nezřídka se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhly dvě hodnotitelské komise složené ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556