28. 4. 2022
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od společnosti Aquaponia.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Středočeská Regionální potravina pro rok 2022 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
CHLUMECKÝ BOK SOUKUP – PŘÍBRAM |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ ZDENĚK ABSOLON |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
SÝROVÁ SRDÍČKA Z BULOVNY ŠKOLNÍ STATEK STŘEDOČESKÉHO KRAJE |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍR ROBERT MIKOLÁŠ |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŠKVARKOVÁ PLACKA OLGA VANČATOVÁ |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
VĚNEČEK ŽLOUTKOVÝ OLGA VANČATOVÁ |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JABLKOVICE RADLÍK – DUBOVÝ SUD APROS GROUP |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
SALÁT LISTOVÝ MIX AQUAPONIA |
9 |
Ostatní |
JESTŘEBICKÉ PLNĚNÉ KNEDLÍKY WIFCOM |
Zdroj: Regionální potravina
„Účasti v soutěži Regionální potravina rozhodně nelitujeme a na ocenění jsme pyšní. Pomohlo nám zejména v propagaci naší rodinné firmy a je pro nás motivací a ujištěním, že naše práce dává smysl. Je skvělé, že tento projekt podporuje lokální výrobce v regionu a dává o nás vědět zákazníkům po celé republice,“ prohlásil Ondřej Balatka, majitel firmy Třebaňské oleje, která získala ocenění v loňském roce.
Stejně jako dříve i letos tvoří hodnotitelskou komisi zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu.
„Letošní ročník se skutečně vydařil. Do soutěže se přihlásil rekordní počet výrobků, nejvíce zastoupené byly kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Alkoholické a nealkoholické nápoje,“ konstatovala Gabriela Jeníčková, koordinátorka soutěže Středočeská Regionální potravina.
Soutěž lokálních produktů probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Komisí navržené výrobky získají na základě certifikátu potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.
Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 419 produktů od 321 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556