Facebook  Youtube
Regionální potravina

O Regionální potraviny se soutěžilo v Ústeckém kraji

15. 5. 2018

TISKOVÁ ZPRÁVA

Ústí nad Labem 15. května 2018 – V Ústeckém kraji mají Regionální potraviny žně už dlouhodobě. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo přihlášeno 208 od 42 výrobců. Největší zájem byl v kategorii Pekařské výrobky, včetně těstovin. Ať je ale výrobků sebevíc, vítězem se může stát za každou z devíti kategorií jenom jeden.

Ocenění Regionální potravina se uděluje letos už devátým rokem. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.

Dvě komise, v osmi a šestičlenném seskupení, dnes hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

V Ústeckém kraji je o soutěž každoročně enormní zájem. Letos soutěžilo 208 výrobků od 42 výrobců. Největší zájem byl o Pekařské výrobky, včetně těstovin, celkem bylo za tuto kategorii 44 kandidátů od 7 výrobců.

K  udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky: 

 

 

 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Venkovská pečeně,

BILBO šmak s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

DIVOČÁK SALÁM,

Chovaneček s.r.o.

 

Sýry, včetně tvarohu

Legenda, čerstvý kozí sýr,

Barbora Marešová, Břvany

 

Mléčné výrobky ostatní

Ovčí jogurt jablka/ořechy,

Jakub Laušman, Držovice

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Selské placičky s mandlemi,

Eva Parásková, Kytlice

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

MÍŠA ŘEZ,

Petra Peštiková, Děčín

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková MADAM VERTE,

Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Sušené bio-hrušky,

Olga Syrovátková, Skršín - Chrámce

 

Ostatní

Krušnohorský med květový smíšený,

Petr Eminger, Lom u Mostu

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

 

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.