14. 7. 2017
Pardubice, 14. července 2017 – Pardubický kraj dnes získal nové vítěze soutěže o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise zde už poosmé vybírala „nej“ výrobky v každé z devíti kategorií. Rozhodování nebylo vůbec snadné, protože zvítězit může v každém kraji pouze 9 výrobků. Letošního klání se účastnilo 149 výrobků od 36 výrobců, největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.
Dvě pětičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Krajské soutěže o Regionální potravinu letos probíhají už poosmé. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
V letošním roce se v Pardubickém kraji do soutěže přihlásilo 149 výrobků od 36 výrobců. Hodnotitelská komise z nich navrhla udělit značku Regionální potravina 2017 následujícím výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
JÁTROVÝ SÝR ŘEZNICTVÍ ŠVANDA S.R.O. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ KOZÍ SÝR OCHUCENÝ - PAŽITKA ING. JITKA PÍCHOVÁ |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍR HANA MARTÍNKOVÁ |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŽITNÝ CHLÉB PEKÁRNA LETOHRAD, S.R.O. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KOŠÍČEK Z KŘEHKÉHO TĚSTA S KARAMELEM A VANILKOVÝM KRÉMEM JANA NOVOTNÁ |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
HŘEBEČSKÁ MEDOVINA – BYLINNÁ HOŘKÁ IVANA BAKRLÍKOVÁ |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KAPUSTA HLÁVKOVÁ - MELLISA F1 ING. MILOSLAV KULHAVÝ |
|
Ostatní |
MED PASTOVÝ S PROPOLISEM MARCEL GREGOR |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
F E S T I N G s.r.o.
Škroupova 957/4, Hradec Králové
IČ: 42196345
Lukáš Vacek - Jednatel společnosti
T: 602 252 242
Kontaktní osoby:
Ing. Kateřina Papíková T: 604 427 860 E: papikova@festinghk.cz
Bc. Anna Krempová T: 734 147 009 E: krempova@festinghk.cz
Jan Březina, DiS. T: 736 253 563 E: brezina@festinghk.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556