13. 6. 2019
Tisková zpráva
Zlín 13. června 2019 – Na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se dnes rozhodovalo, které výrobky zvítězily v soutěži Regionální potravina 2019. Hodnotitelská komise zde navrhla letošní reprezentanty této prestižní značky. Celkem se o ni ucházelo 138 produktů od 39 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Za dobu své existence získala značka věhlas a oceněné výrobky popularitu. Dnešní zákazník se totiž zaměřuje především na kvalitu a čerstvost a tyto parametry výrobky s puncem Regionální potravina rozhodně splňují.
Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita oceněných výrobků stoupá. Přívlastek regionální se v případě těchto potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní. Značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.
Ve Zlínském kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. O značku je zde každoročně velký zájem, nejinak tomu bylo i letos. Celkem se přihlásilo 39 výrobců s 138 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Tlačenka speciál Milan Žabčík |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry včetně tvarohu |
BIO Sýr s bílou plísní JAVORNÍK - CZ s.r.o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Kefírové mléko meruňkové Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Pšeničný chléb se špaldou Radek Císař |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Staročeský medovník MEDOKS, s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JAROŠOVSKÝ LEŽÁK 12% Jarošovský pivovar a.s. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
TALAŠOVO KYSANÉ ZELÍ Jiří Talaš |
|
Ostatní |
Včelí med z období květu lípy Ing. Karel Kolínek |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556