25. 5. 2022
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci Festivalu regionálních produktů Královéhradeckého kraje 2022.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
HUHU PAŠTIKA Z HUSÍCH JATÝREK ADEVA – ZAŘÍZENÍ ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
ORIGINAL BILTONG CRAFT BEEF SNACK MASO HERE |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
SOKOLÍK PETR SOKOL |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
KOZÍ JOGURT IVANA ZADRAŽILOVÁ |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
POLICKÝ CHLÉB KVÍČEROVSKÁ PEKÁRNA |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
DORTÍK PAVLOVA PINK ROSES ORIGINAL |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JABLEČNÝ MOŠT VOJTĚCH DRAHOŇOVSKÝ |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
PLOTIŠŤSKÉ NAKLÁDANÉ OKURKY KOŘENĚNÉ PLOTIŠŤSKÁ ZELENINA – HAK |
9. |
Ostatní |
PLOTIŠŤSKÉ TAJEMSTVÍ FRANTIŠEK KEJKLÍČEK |
„Regionální potravina pro nás byla velkou odměnou. V první řadě člověk získal pocit, že i malý ‚potravinář‘ má ve společnosti své místo a že jeho produkty někdo ocení. Zároveň bylo skvělé, že tato známka kvality umožní, aby se i o malém, zapadlém hospodářství na Královéhradecku dozvědělo spoustu nových lidí,“ konstatoval majitel firmy Naše hospodářství Jakub Erler, který získal ocenění Regionální potravina v roce 2020.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Festivalu regionálních produktů Královéhradeckého kraje 2022 letos v červenci.
„Zájem výrobců o soutěž Regionální potravina Královehradeckého kraje byl opět vysoký, do letošního ročníku se přihlásilo 38 výrobců se 161 výrobky. Nominace byly uděleny ve všech devíti kategoriích. Těší nás i účast nových výrobců, šest z nich by mělo získat ocenění poprvé,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556