3. 10. 2016
Mariánské Lázně, 3. října 2016 – Předposlední letošní předávání ocenění v soutěži Regionální potravina se uskutečnilo v neděli 2. října v Karlovarském kraji. Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi obdrželo na Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních certifikát Regionální potravina Karlovarského kraje. V soutěži o značku, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, bylo letos v tomto kraji hodnoceno 82 produktů od 21 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 17 výrobků z kategorie Ostatní.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. V letošním roce mě překvapila velmi vysoká kvalita a vyrovnanost všech výrobků, kdy o vítězi rozhodovalo jen několik bodů udělených hodnotitelskou komisí,“ uvedl regionální koordinátor soutěže Zdeněk Perlinger.
K udělení značky Regionální potravina Karlovarského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
ŠUNKA Z KOMÍNA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
DYLEŇSKÁ KLOBÁSA ROMAN JELEN, CHEB |
|
Sýry včetně tvarohu |
ZLAŤÁK STATEK BOR ZEOS, spol. s.r.o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
DĚPOLTOVICKÝ BIO KEFÍR JIŘÍ KUBERNÁT, DĚPOLTOVICE |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
LOKETSKÉ PERNÍČKY JITKA HLAVSOVÁ, LOKET |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
BOCHOVSKÝ POVIDLOŇ CUKRÁRNA ONDRA s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
CHMELONÁDA KYNŠPERSKÝ PIVOVAR s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Džem – hruška, karamel Ing. Petr Havelka, ŠINDELOVÁ |
|
Ostatní |
KRÁSENSKÁ ROZHLEDNA – BYLINNÁ SMĚS JITKA ŠIMŮNKOVÁ, KRÁSNO |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Zdeněk Perlinger - Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary Mobil: +420 607 103 244 E-mail: perlinger@volny.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556