4. 6. 2021
Dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina se pomalu rozbíhá. Druhým krajem, kde se sešla hodnotitelská komise, byl letos Středočeský kraj. O označení Regionální potravina (RP) soutěžilo celkem 98 výrobků od 25 lokálních výrobců.
Hodnotící komise navrhla udělit značku Středočeská Regionální potravina 2021 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
PRAŽSKÁ ŠUNKA NA KOSTI Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o. |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Jestřebický advenťák WIFCOM a.s. |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
BUDAPEŠŤ – pomazánka z čerstvého kozího žervé Mgr. Karolina Mikšíková |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
Nevyhlášeno |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Kváskový pecen Cvrčovický 750g CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o. |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Jogurtový dezert Integrovaná střední škola, Jesenice, Žatecká 1 |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sirupy od sejkorky - levandulový Martina Koníčková |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Džem výběrový méně sladký Ostružina Berry servis, s.r.o. |
9 |
Ostatní |
MODRÝ MÁK V PRESU Třebaňské oleje s.r.o. |
Oceněné výrobky se můžou následující čtyři roky pochlubit na svých obalech označením Regionální potravina. Pro spotřebitele je zelené logo RP nápovědou, že potraviny jsou čerstvé a při jejich výrobě se použily lokální suroviny. Výrobky jsou spojené s příslušným regionem, často jde o krajové speciality.
„Počet přihlášených výrobků a také nových producentů překonal naše očekávání. V devíti kategoriích bylo zastoupeno hned 11 nových výrobců, kteří dosud s oceněním Regionální potravina neměli zkušenosti. V letošním ročníku soutěže Středočeská Regionální potravina bylo přihlášeno rekordních 98 výrobků. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Masné výrobky tepelně opracované. Hodnotitelská komise zde vybírala z 23 vzorků,“ uvedla regionální koordinátorka Gabriela Jeníčková z Krajského informačního střediska Středočeského kraje, o.p.s.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556