8. 10. 2015
Mariánské Lázně, 10. října 2015 – Poslední letošní předávání ocenění v soutěži Regionální potravina proběhlo v Karlovarském kraji. Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi obdrželo na Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních certifikát Regionální potravina Karlovarského kraje. V soutěži o tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, bylo letos v tomto kraji hodnoceno 72 produktů od 22 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly mléčné výrobky a kategorie Ostatní.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již šestým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. V letošním roce mě překvapila velmi vysoká kvalita a vyrovnanost všech výrobků, kdy o vítězi rozhodovalo jen několik bodů udělených hodnotitelskou komisí. Spotřebitelé budou moci karlovarskou kvalitu porovnat a ocenit do konce letošního roku na 15 ochutnávkách v celém kraji,“ uvedl regionální koordinátor soutěže Ing. Zdeněk Perlinger.
„Naší specializací jsou marcipánové dorty, každý z nich je originál. Vítězná Lomnická tyčinka je ručně vyrobena z marcipánu, plněna je krémovou náplní ze směsi smetany, čokolády a kávy. Použity jsou pouze velmi kvalitní suroviny, po kterých ve srovnání s předchozími lety neustále stoupá poptávka. Lidé spíš než na množství či celkový objem hledí v poslední době daleko víc na kvalitu. Už i do příštího ročníku soutěže máme něco vymyšleného. Co to bude, ale zatím neprozradíme,“ vysvětluje Věra Ondrová, jednatelka společnosti.
Značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2015 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Oceněný výrobek a výrobce: |
---|---|---|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
Myslivecká slanina Josef Pelant |
2. |
Masné výrobky trvanlivé |
ODRAVSKÝ BAČAJ MASO-UZENINY KOŠATA, s.r.o. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
UZENÝ SÝR BUKÁČ Belina s.r.o. |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Bio selský jogurt bílý HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o. |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Chléb KOLONÁDA Karlovarská pekárna Trend s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Lomnická tyčinka Cukrárna ONDRA s.r.o. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Světlý ležák 11° Pivovar PERMON s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Sušené hrušky – křížaly REGENT PLUS Žlutice, spol. s.r.o. |
9. |
Ostatní |
Krásenské čajování – andělské s kardamomem Jitka Šimůnková |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Zdeněk Perlinger - Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary
Mobil: +420 607 103 244
Email: perlinger@volnycz
tiskove@mzecz
info@szifcz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556