15. 9. 2017
Pardubice, 15. září – Vítězové soutěže Regionální potravina Pardubického kraje převezmou svá ocenění na Kunětickém vinobraní v sobotu 16. září, a to z rukou náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře a ředitele Regionálního odboru SZIF Hradec Králové Aleše Sobela. Rozhodování komise nebylo letos snadné, protože zvítězit může v každém kraji pouze 9 výrobků. Klání se v tomto kraji účastnilo 149 výrobků od 36 výrobců, největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.
Kunětické vinobraní se koná na zelených svazích v krásném prostředí u hradu Kunětická hora. Celý program startuje v sobotu 16. září v 10 hodin. Prohlídky hradu s výkladem a lidový jarmark jsou samozřejmostí, pro návštěvníky je tu však připraveno mnohem více! Pro milovníky vína je k dispozici edukační program o tomto zázračném nápoji. Samozřejmě i degustace českých, moravských a zahraničních vinařů, k tomu mohou přikousnout staročeské speciality. A připojujeme tak trochu mateřské varování: Burčák je zde zdarma! Ochutnávejte s rozumem. Čím dál více se myslí i na vyžití dětí, proto se mohou vyřádit na skákacím hradě, učit se lukostřelbě, užít si výtvarné dílny, soutěže, divadelní představení Dlouhý, široký a bystrozraký s písničkami nebo ukázky mikromagie. Můžete si poslechnout tradiční cimbálovku, ale i koncert Vaška Koubka nebo Jiřího Hurycha. K tomu šťastnému mumraji Regionální potravina vyloženě patří! Můžete si ochutnat, nakoupit a zúčastnit se i slavnostního předávání této prestižní značky novým výrobcům! Bude se odehrávat ve 12.30 přímo na nádvoří hradu. Úspěšným výrobcům pogratulují náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář a ředitel Regionálního odboru SZIF Hradec Králové Aleš Sobel.
Krajské soutěže o Regionální potravinu letos proběhly už poosmé. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale podporují také lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Hodnotitelskou komisi tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina 2017 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
JÁTROVÝ SÝR ŘEZNICTVÍ ŠVANDA S.R.O. HLINSKO |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ KOZÍ SÝR OCHUCENÝ - PAŽITKA ING. JITKA PÍCHOVÁ, HORNÍ ŘEDICE |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍR HANA MARTÍNKOVÁ, MORAVSKÁ TŘEBOVÁ |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŽITNÝ CHLÉB PEKÁRNA LETOHRAD, S.R.O., LETOHRAD |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KOŠÍČEK Z KŘEHKÉHO TĚSTA S KARAMELEM A VANILKOVÝM KRÉMEM JANA NOVOTNÁ, ZAJEČICE |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
HŘEBEČSKÁ MEDOVINA – BYLINNÁ HOŘKÁ IVANA BAKRLÍKOVÁ, TŘEBAŘOV |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KAPUSTA HLÁVKOVÁ - MELLISA F1 ING. MIROSLAV KULHAVÝ, ŠNAKOV |
|
Ostatní |
MED PASTOVÝ S PROPOLISEM MARCEL GREGOR, SOBĚTUCHY |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556