17. 6. 2021
Hodnotitelská komise tentokrát hodnotila výrobky z Moravskoslezského kraje. I letos byl o soutěž Regionální potravina zájem, celkově bylo přihlášených 146 výrobků od 41 místních producentů. Obsazeny byly všechny kategorie. Nejvíce výrobků se sešlo v kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.
Komise nominovala na ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2021 tyto produkty:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzená paštika ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ LATOŇ |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
ŠKVARKY V SÁDLE MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
Kozí sýr s pažitkou Mgr. Milan Myška, Albrechtičky |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
JOGURT BÍLÝ Stanislav Zámečník, Ostrava |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
NUDLE polévkové s libečkem Fajna pasta |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Kaplanův řez Labumix |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sirup angrešt fructusterrae Supremus |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
AMARANT Tomáš Lecián, Kroměříž |
9 |
Ostatní |
Pastovaný med s mátou Slezská zahrádka |
„Těší nás, že se do letošního ročníku soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo rekordních 146 výrobků. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem NUDLE polévkové s libečkem a petrželkou, obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017 “, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina, po dobu čtyř let. „Zelená pečeť“ na obalu zaručuje,
že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Často se také jedná
o speciality.
O nominaci k ocenění rozhodovaly dvě hodnotitelské komise složené ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Další informace o soutěži najdete na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova
a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření
a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556