24. 8. 2013
(Kroměříž, 24. srpna) Sedmi producentům výjimečných potravin předal ocenění Regionální potravina Zlínského kraje ministr zemědělství Miroslav Toman spolu s hejtmanem kraje Stanislavem Mišákem. Slavnostní předání značky proběhlo v sobotu před polednem v rámci Krajských dožínek v Kroměříži. Vítězné výrobky uspěly v konkurenci 72 produktů z celého kraje.
„Značka Regionální potravina pomáhá dlouhodobě malým a středním producentům potravin z českých a moravských regionů. Ministerstvo chce zviditelnit jejich práci, jsem proto rád, že sedm místních producentů můžeme ocenit právě při oslavě letošní sklizně,“ řekl ministr Miroslav Toman v rámci slavnostního zahájení dožínek. Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocenění na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Oceňuje se vztah výrobku k regionu, použité suroviny, inovativnost či senzorické vlastnosti.
„Většina výrobců v kraji má k značce Regionální potravina respekt. Chtějí přihlásit jen ty výrobky, u kterých jsou si kvalitou a regionálním původem stoprocentně jisti. Ti, kteří ocenění získají, mohou u nás ve Zlíně nabízet své výrobky ve dvou specializovaných prodejnách na regionální produkci – v obchodech Dary kraje a Z dědiny a samozřejmě je zapojujeme do dalších ochutnávek a akcí v rámci regionu,“ vysvětluje Jana Brázdilová z Agrární komory ve Zlíně, která soutěž v kraji spolupořádá.
Dvojnásobný držitel značky Regionální potravina v kategorii Ovoce a zelenina Jiří Talaš má se značkou pozitivní zkušenosti: „Zásoby zelí nám vždy vydržely do konce října. Letos jsme měli ale vyprodáno už v květnu. Ocenění se nám velmi odrazilo na prodeji, jezdí sem hodně cizích lidí.“ K uspokojení zákazníků dodává zeleninu v prvotřídní jakosti: „Lidé jdou za kvalitou, u nás ji očekávají daleko vyšší než v supermarketu.“
Návštěvníci Krajských dožínek mohli oceněné výrobky ze čtyř ročníků soutěže ochutnat i zakoupit. Dožínky nabídly kromě Regionální potraviny bohatý program včetně tradičního zahajovacího průvodu krojovaných souborů s věncem a koňským spřežením s kočáry. Nově přibyla přehlídka folklórních souborů všech mikroregionů kraje.
Značku Regionální potravina Zlínského kraje 2013 obdržely tyto výrobky:
Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Čertovská klobása, Petra Zbořilová, Otrokovice |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Cena nebyla udělena |
3. | Sýry včetně tvarohu | Cena nebyla udělena |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Acidofilní mléko jahoda – malina Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o. |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Třebětický chléb vícezrnný František Králík, Třebětice |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Trubička sněhová 40 g Agrodružstvo Roštění |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Slivovice Žufánek ŽUSY s.r.o., Boršice |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Talašovo kysané zelí – červené Jiří Talaš, Tlumačov |
9. | Ostatní | Med medovicový Jaroslav Studeník, Jasenná |
Kontakt pro další informace:
Ing. Jana Brázdilová
Agrární komora Zlín
Tel: 776 163 696, 577 001 363
Email: oakzlin@seznamcz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556