10. 7. 2017
Litoměřice, 10. července 2017 – Ústecký kraj dnes získal své vítěze v soutěži o Regionální potravinu už poosmé. Hodnotitelská komise to neměla lehké. Jedná se totiž o kraj, kde se o značku kvality v rámci celé České republiky uchází již tradičně největší počet výrobků. Letos jich bylo 224 od 43 výrobců, největší zájem byl v kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas. Ať je výrobků sebevíc, vítězem se může stát jenom devět z nich.
Dvě sedmičlenné komise dnes hodnotily soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
V Ústeckém kraji je dlouhodobě o značku Regionální potravina enormní zájem. Jedná se o region, kde je do soutěže každoročně přihlášeno nejvíce výrobků z celé České republiky. V letošním roce jich bylo 224 od 43 výrobců. Jestli i v tomto roce obsadí Ústecký kraj první příčku v počtu soutěžících výrobků, budeme vědět po skončení soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM DANIEL STŘÍBRNÝ, LOUNY |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
VEPŘOVÉ MASO OD ZRCADLA VAROZA, S.R.O. |
|
Sýry včetně tvarohu |
JULČIN TUČNÝ TVAROH S MEDEM BARBORA MAREŠOVÁ, BŘVANY |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KOZÍ KEFÍR JAKUB LAUŠMAN, DRŽOVICE |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ONĎASŮV PODMÁSLÁK JIŘÍ ONDEČKO, DĚČÍN |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KARAMELOVÝ VĚTRNÍK JANKA KOVANDOVÁ, LIBOUCHEC |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SEDMÝ SCHOD ŽATECKÝ PIVOVAR, SPOL. S R.O. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KVĚTÁK PETR TŮMA, ČESKÉ KOPISTY |
|
Ostatní |
VEJCE BÍLEK + ŽLOUTEK PAPEI, A.S. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Holadová Ludmila - Okresní agrární komora Most
Tel: +420 602 341 689
E-mail: oakmo@oakmo.cz
We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.
error 500