11. 10. 2014
(Mariánské Lázně, 11. října 2014) Devět malých a středních producentů z Karlovarského kraje si dnes odpoledne přišlo převzít ocenění Regionální potravina pro své výrobky. Značku jim předal hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný v rámci Lázeňského dne jablek v Mariánských Lázních.
„Projekt Regionální potravina podporuje ty nejlepší produkty z krajů. Soutěž je určena pro střední a malé podniky, tedy ty, které na vlastní propagaci nemají tolik prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci proniknout na trh. Spotřebitelé pak mají při nákupu výrobků s Regionální potravinou záruku kvality a regionálního původu,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ocenění získá přibližně stovka nejlepších výrobků z celé země. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 84 produktů od 20 výrobců. O logo producenti soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie „Masné výrobky tepelně opracované“ a kategorie „Ostatní“.
V rámci Lázeňského dne jablek mohli návštěvníci oceněné výrobky ochutnat i zakoupit. Prezentace značky Regionální potravina byla součástí bohatého programu, na kterém mohli návštěvníci vidět výstavu různých odrůd jablek a hrušek, celý den probíhal jarmark místních výrobců a řemeslníků, hudební vystoupení, konzultace k zahrádkaření apod. Každou hodinu slavnost zpříjemnila zpívající fontána.
Značku Regionální potravina ministerstvo zemědělství uděluje těm nejlepším regionálním výrobkům na čtyři roky. V každé kategorii může v daném kraji vyhrát vždy jen jeden výrobek. Oceňuje se zejména vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti.
Značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Hroznětínská krůtí šunka Ladislav Zdeněk |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Chebský kabanos Roman Jelen |
3. | Sýry včetně tvarohu | Ovčí sýr Arnika Horský statek Abertamy s.r.o. |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Sladký tvarohový krém s čokoládou Belina s.r.o. |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Chléb Boží Dar Karlovarská pekárna TREND s.r.o |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Bečovské oplatky Stanislav Pytlík |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Polotmavý 12 ležák Pivovar Permon s. r.o |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Sušené višně Regent Plus Žlutice spol. s r.o. |
9. | Ostatní | Krásenské čajování – švestkové Jitka Šimůnková |
Kontakt pro další informace:
Zdeněk Perlinger
Regionální agrární komora Karlovarského kraje
tel.: 607 103 244
Email: perlinger@volnycz
Email: tiskove@mzecz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556