21. 7. 2017
Tisková zpráva
Karlovy Vary, 21. července 2017 – V osmém ročníku soutěže o značku Regionální potravina nesmí chybět ani Karlovarský kraj. Má čestnou úlohu pro letošní rok tuto prestižní soutěž uzavřít. Řadu oceněných výrobků dnes završilo 9 nových přírůstků. O značku Regionální potravina, která je co do surovin, chuti i čerstvosti chloubou každého kraje, se v tomto regionu ucházelo celkem 124 produktů od 27 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ostatní.
Výrobky hodnotily dvě šestičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Krajské soutěže o titul Regionální potravina přinesly výsledky už poosmé. Prestižní značku získávají ty nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
U spokojených spotřebitelů všech krajů ČR, ale i u výrobců obliba značky Regionální potravina stoupá. Dokazuje to i stoupající počet přihlášených výrobků. V loňském roce jich bylo 82 od 21 výrobců, letos už 124 od 27 producentů. Nejvíce jich bylo přihlášeno v kategorii Ostatní, kde byla konkurence celkem 46 výrobků.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Karlovarského kraje 2017 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
LAHŮDKOVÉ ŠPEKÁČKY HORSKÝ STATEK ABERTAMY S.R.O. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
CEPÍN ROMAN KRČMA, KARLOVY VARY - DOUBÍ |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR JIŘÍ SÝKORA, VELKÉ HLEĎSEBE |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KRAVSKÉ MLÉKO PASTEROVANÉ – JERSEY MLÉKO HORSKÝ STATEK ABERTAMY S.R.O. |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŽANDOVSKÝ CHLÉB PETR HNAT, DOLNÍ ŽANDOV |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
TVAROHOVÝ DORT JITKA HLAVSOVÁ, LOKET |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
PROKOP – JANTAR PIVO LEŽÁK POLOTMAVÉ NEFILTROVANÉ ING. VLADIMÍR LAŽANSKÝ, CHYŠE |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
DŽEM HRUŠKA, LEVANDULE ING. PETR HAVELKA, ŠINDELOVÁ |
|
Ostatní |
MED Z VČELAŘSTVÍ M+M – MED KVĚTOVÝ PASTOVÝ MIROSLAV DIMO, VERUŠIČKY |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
F E S T I N G s.r.o.
Škroupova 957/4, Hradec Králové
IČ: 42196345
Lukáš Vacek - Jednatel společnosti
T: 602 252 242
Kontaktní osoby:
Ing. Kateřina Papíková T: 604 427 860 E: papikova@festinghk.cz
Bc. Anna Krempová T: 734 147 009 E: krempova@festinghk.cz
Jan Březina, DiS. T: 736 253 563 E: brezina@festinghk.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556