30. 5. 2012
Celkem 113 výrobků od 38 výrobců se letos ucházelo o právo užívat 4 roky logo Regionální potravina Jihočeského kraje 2012. Letos se o logo soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilněji byla tradičně zastoupena kategorie masných výrobků tepelně opracovaných a kategorie pekařských výrobků.
Výrobky hodnotila 24. května v Českých Budějovicích osmičlenná Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Krajského úřadu Jihočeského kraje, Státního zemědělského a intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Podle slov předsedy Hodnotitelské komise Martina Štěpánka z MZe měla komise velmi obtížnou práci. „Všechny přihlášené výrobky se vyznačovaly jak vysokou kvalitou, tak příslušností k regionu a tradičním zpracováním,“ uvedl Štěpánek. „Je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší výrobky,“ dodal Martin Štěpánek.
Slavnostní vyhlášení a předání certifikátů značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2012, se uskuteční dne 20.7. 2012, při zahájení Selských slavností v Holašovicích.
K udělení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2012 bylo navrženo 9 výrobků, z následujících kategorií:
1) Masné výroby tepelně opracované,včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.)
Krkovice z komína, výrobce Libor Novák, České Budějovice.
2) Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
Salám lovecký, výrobce ANTONI CZ, s. r. o., Dolní Třebonín.
3) Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
Jihočeský kozí přírodní sýr, Bio, výrobce Jakub Špatný, Bílsko.
4) Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.)
Jogurt bílý s ovocnou složkou – višeň, výrobce Ladislav Hošna, Vlčí Jámy.
5) Pekařské výrobky, včetně těstovin
Krumlovský koláč, výrobce Pekařství NODES, spol. s. r. o., Český Krumlov.
6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Karamelový větrník, výrobce Opeko spol. s. r. o., Choustník.
7) Alkoholické a nealkoholické nápoje
Lhenická ovocná šťáva jablko-rakytník, výrobce Karel Gregora, Lhenice.
8) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Kysané Klokotské zelí, výrobce ZAS Dražice, a. s., Radkov.
9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)
Med medovicový z Třeboňska, výrobce Ing. Petr Sedláček, Třeboň.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Nedílnou součástí projektu je značka „Regionální potravina“, kterou formou krajských soutěží získávají lokální výrobci potravin.
Další informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Za organizátora:
PhDr. Adolf Boháček
AB Agentura
tel: 272 910 248
e-mail: info@abagenturacz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556