17. 7. 2020
Brno, 17. července 2020 – Hodnotitelská komise, která se tentokrát sešla v jihomoravské metropoli, měla opět nelehký úkol. Z celkově přihlášených 169 výrobků od 46 místních výrobců mohla vybrat v každé z devíti kategorií pouze jeden vítězný produkt, který získá na další čtyři roky ocenění Regionální potravina. Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje.
Komise nominovala na ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 tyto produkty:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzený špek z boků Bedřich Vlach |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem e-jídlo.cz, s. r. o. |
|
Sýry včetně tvarohu |
Kozí sýr přírodní dlouho zrající Markéta Palánová |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Kozí mléko "SEDLÁK" Eva Sedláková |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Koláč ze skanzenu Martina Harnošová |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Větrník JK CUKRÁRNA s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
Tuřanská zelná šťáva AGRO Brno - Tuřany, a.s. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Znojemské kdoule extra džem Ing. Zuzana Boudová |
|
Ostatní |
Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní Pekařství Křižák s.r.o. |
„Příprava, hodnocení a výsledky letošního ročníku soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje jsou důkazem toho, že i problémy s pandemií covid-19 se v podstatě nedotkly činnosti zemědělského a potravinářského sektoru, protože činnost pracovníků musí být realizována v souladu s požadavky (agrotechnické termíny, denní režim hospodářských zvířat, technologické postupy v návaznosti na čas atd.) tak, že výsledný produkt – potravina splňuje všechna stanovená kritéria. Za to, že se to všem pracovníkům v této oblasti lidské činnosti podařilo, je jim potřeba poděkovat a vážit si jejich práce. Netrpěli porosty, zvířata a nakonec ani spotřebitelé.“ říká regionální koordinátor Ing. Jaromír Musil, Ph.Dz Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v kraji koordinuje.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556