14. 9. 2017
Tisková zpráva
Plzeň, 14. září 2017 – V pátek 15. září ve 14 hodin se na nádvoří Plzeňského Prazdroje odehraje udílení prestižních cen Regionální potravina. Výrobcům je bude předávat náměstek ministra zemědělství Zdeněk Adamec a ředitel Regionálního odboru SZIF České Budějovice Jiří Chmel. Hodnotitelská komise vybírala vítěze Plzeňský kraj z 81 produktů od 27 výrobců, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Lokální potraviny se víc a víc prosazují v našich domácnostech a Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je ideální příležitostí zjistit, které potravinářské výrobky se letos staly nositeli značky Regionální potravina. Zároveň také nabízí regionální dobroty ochutnat a nakoupit. A co se přesně bude na nádvoří Plzeňského Prazdroje dít? Uvidíte hned dvě kuchařské šou. Jak naložit při vaření s Regionální potravinou vám předvede oblíbený „Ital v kuchyni“ Emanuele Ridi. Nesmí chybět velký farmářský trh, na kterém můžete všechny regionální potraviny v pohodě ochutnat i nakoupit. K dispozici bude zahradnická dílna a v ní mimo jiné program pro děti: Dozvědí se, jak pěstovat bylinky a na co je použít. Vyzkouší si podojit krávu a zahrají si různé hry se zemědělskou tematikou. A to bychom nesměli být v Plzni, aby chyběla škola čepování piva (to už samozřejmě pro dospělé). K tomu všemu zazní písničky Waldemara Matušky v podání Vladimíra Waldy Nerušila a kapely Country Band. V této krásné atmosféře bude potěšením pro náměstka ministra zemědělství Zdeňka Adamce a ředitele RO SZIF České Budějovice Jiřího Chmela udělit zasloužená ocenění Regionální potravina.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 81 výrobků. Zatímco v loňském roce byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů.
Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2017 obdrží následujících osm výrobků:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. S R.O., Plzeň |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Sýry včetně tvarohu |
ŠÁDIN ING. OLGA LUKŠOVÁ, Stříbro |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍR VÁCLAV DUB, Horažďovice |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MÜSLENKY S VIŠNĚMI LENKA HAVLOVÁ, Plzeň |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
KAROLÍNA SVĚTLÁ 13° ROBERT BENEŠ, Čižice |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ OD MACHÁČKŮ S.R.O., Kaznějov |
|
Ostatní |
SIVEN UZENÝ S HLAVOU ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S., Klatovy |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556