10. 6. 2021
Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v jihočeské metropoli, měla opět nelehký úkol. Z celkově přihlášených 68 výrobků od 22 místních výrobců mohla vybrat v každé z devíti kategorií pouze jeden vítězný produkt. Obsazeno bylo osm kategorií, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie Masné výrobky a tepelně opracované.
Soutěž o značku Regionální potravina se vyhlašuje každý rok ve všech krajích České republiky vyjma Prahy. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní surovina musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě kvalita.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2021 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
Závišínská klobása Zemědělské družstvo Bělčice |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Jihočeské Jerky ZVĚŘINOVÉ S PEPŘEM Jihočeské Jerky s.r.o. |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
SÝR s vlašskými ořechy Jaroslav Kryzan |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
ČERSTVÉ KOLENSKÉ MLÉKO, plnotučné Zemědělské obchodní družstvo Kolný |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Chléb dačický žitný 1200g Dačická pekárna, s.r.o. |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Nevyhlášeno |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
ŠNAPSERIE BLATNÁ GRIOTKA Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná s.r.o. |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Jahodový džem Jaroslav Vališ |
9 |
Ostatní |
Škvarková pomazánka ZVS NEMYŠL, spol. s r.o. |
,,Letošní zájem výrobců byl opravdu značný. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Masné výrobky tepelně opracované. Obzvláště nás těší, že ve třech kategoriích se umístily výrobky od nových výrobců", uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček
z AB AGENTURY.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských
a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let.
Výrobky za Jihočeský kraj hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské
a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 312 výrobců.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova
a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření
a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556