17. 8. 2020
V pražském Národním zemědělském muzeu se v sobotu u příležitosti Dne zemědělství a potravinářství předávala ocenění Regionální potravina. Prestižní značku převzalo celkem devět výrobců ze Středočeského kraje, jejichž výrobky byly v rámci jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina hodnotitelskou komisí vybrány jako ty nejlepší z nejlepších.
„Naše farma hospodaří od samého počátku v systému ekologického zemědělství. Cílem je produkce kvalitních potravin vyráběných podle tradičních receptur a v souladu s přírodou.Dělá nám radost vyrábět produkty, které jsou poctivé, chutné a bez jakýchkoli konzervantů, zahušťovadel, barviv, sušeného mléka a stabilizátorů. Při výrobě používáme pouze mléko, mikrobiální kultury a syřidlo,“ říká Alžběta Kosařová z farmy Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o, která v letošním ročníku bodovala se svým Žervé. Každý člověk by si dle ní měl ve svém regionu najít svého pekaře, mlékaře, uzenáře, nakupovat od něj jeho potraviny a věřit jeho práci.
Značku Regionální potravina Středočeská 2020 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
PAŠTIKA S PEČENÝM MASEM Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Jestřebický Rancher WIFCOM a.s. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Žervé Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Zakysaná smetana z obce Ohaře PROTECO AGRO s.r.o. |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Žitný chléb 600g CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Hruškové tartaletky Integrovaná střední škola, Jesenice, Žatecká 1 |
7. |
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
100% Jablečný mošt odrůdový Ing. Pavel Voráček |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Hrách zahradní HANKA MOCHOV s.r.o. |
9. |
Ostatní |
Selský hovězí guláš Zdeněk Absolon s.r.o. |
Prestižní ocenění výrobci převzali z rukou Mgr. Jana Veselského, koordinátora Celostátní sítě pro venkov pro Prahu a Střední Čechy. Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 311 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556