24. 7. 2015
(Holašovice, 24. července 2015) V rámci kulturního programu Selských slavností v jihočeských Holašovicích proběhlo v odpoledních hodinách slavnostní vyhlášení soutěže Regionální potravina Jihočeského kraje 2015. Oceněno bylo devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již šestým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
"Ministerstvo zemědělství soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět s jejich výrobky na trhu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. „Každý rok ministerstvo ocení na sto nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost," uvedl 1. náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.
V Jihočeském kraji bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno celkem 84 produktů od 27 výrobců, a to v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly výrobky kategorie Masné výroby tepelně zpracované a kategorie Sýry, včetně tvarohu.Výrobky hodnotila 8 členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Opět jsme zažili festival vůní a chutí. Se svými dalšími výrobky uspěli již tradiční výrobci, ale prosadili se také noví výrobci, kteří soutěžili poprvé. Některé, jako třeba Jakuba Matouška s kozí farmou, provází opravdu zajímavé rodinné příběhy", poznamenal k průběhu soutěže koordinátor Adolf Boháček.
"Letos jsme poprvé zkusili dát jeden z našich kozích sýrů do soutěže „Regionální potravina“ a moc nás potěšilo ocenění, které se nám dostalo. Jsem přesvědčen, že nám toto ocenění pomůže v propagaci našich sýrů u široké veřejnosti. Jsme jen malá rodinná farma a sami nejsme schopni takové prezentace, jakou nám poskytne ocenění v soutěži „Regionální potravina“. Příští rok určitě přihlásíme další naše výrobky," ohodnotil vítězství v soutěži Jakub Matoušek z Chotýčan.
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Chalupářský bok Ivana Rychtářová, Protivín |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Pikantní klobása Mauz – výroba, s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Farmářský čerstvý sýr kozí Bc. Jakub Matoušek, Chotýčany |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Smetanový zákys Jaroslav Auský, Lomnice nad Lužnicí |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Chléb podmáslový Marek Baštýř, Lomnice nad Lužnicí |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Ořešák Polanských, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Zlatá lžínská slivovice Lihovar Lžín, spol. s r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Roudenské kysané zelí bílé Zemědělský podnik Malše, a.s. |
9. | Ostatní | Sumec velký uzený volný Blatenská ryba, spol. s r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
PhDr. Adolf Boháček - AB Agentura
Mobil: +420 608 444 537
E-mail: bohacek@agenturacz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556