Facebook  Youtube
Regionální potravina

Devět nových výrobků obdrželo značku Regionální potravina Ústeckého kraje

12. 9. 2014

(Litoměřice, 12. září 2014) Tradiční veletrh Zahrada Čech dnes odstartoval slavnostním vyhlášením vítězů soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje. Z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky získalo ocenění devět místních producentů. Vítězní výrobci už nyní zaznamenali zvýšenou poptávku po jejich zboží.

„Jsem rád, že mohu dnes zahájit tradiční výstavu Zahrada Čech právě oceněním producentů, kteří zvítězili v soutěži Regionální potravina. Velmi mne těší, že právě v Ústeckém kraji, který si lidé mohou spojovat spíše s  průmyslem, existuje tolik kvalitních místních výrobků a samozřejmě také výrobců,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se zejména použité suroviny, vztah výrobku k regionu, inovace či specifické senzorické vlastnosti. O značku se v kraji letos ucházelo 145 produktů od 40 výrobců. Nejsilnější zastoupení měly kategorie Ostatní a Pekařské výrobky.

„Značka Regionální potravina je pro naše producenty důležitá a velmi si jí cení. Pár dní po vyhlášení letošních vítězů se kupříkladu výrazně zvýšila poptávka po oceněných třešních, ale také po uzeninách. V současné době se zvyšuje počet farmářských trhů v regionu, rozšiřuje se nabídka prodeje ze dvora a také vznikají nová specializovaná místa prodeje,“ vysvětluje Ludmila Holadová z Okresní agrární komory Most, která je regionálním koordinátorem soutěže.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v úvodní den veletrhu Zahrada Čech 2014. Návštěvníci se mohou po celou dobu konání těšit na tradičně bohatý sortiment potřeb pro zahradu a chalupaření a kulturní program. Veletrh na litoměřickém výstavišti trvá až do 20. září 2014.

Značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2014 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie Oceněný výrobek a výrobce
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Špekáčky

Vojtěch Strauss, Most

2. Masné výrobky trvanlivé

Vojtěch Strauss, Most

Uzenářství Chovaneček - Rodinná firma s.r.o., Litoměřice

3. Sýry včetně tvarohu

Ovčí čerstvý sýr

I.H.FARM, s.r.o., Louny

4. Mléčné výrobky ostatní

Držovický ovčí jogurt bílý BIO

Jakub Laušman, Držovice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Sádlový koláček

Alena Šedivá, Krásná Lípa

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Dortletka

Jaroslava Michalcová, Roudnice nad Labem

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Polotmavý ležák 12°

Mostecký Kahan, s.r.o., Most

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Třešně

Zemědělské družstvo Klapý

9. Ostatní

Bramborové plátky se šunkou, smetanou a pažitkou

Bramborárna Bukovice, s.r.o. , Bukovice

Kontakt pro další informace:

HOLADOVÁ Ludmila
Okresní agrární komora Most
mobil : +420 602 341 689
email: oakmo@oakmocz
email: tiskove@mzecz

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.