22. 7. 2016
Holašovice, 22. července 2016 - Na Selských slavnostech dnes ocenil předseda Senátu PČR Milan Štěch spolu s náměstkem ministra zemědělství Jiřím Jirsou vítězné výrobce potravin, kteří uspěli v soutěži o značku Regionální potravina. Toto prestižní ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. Administraci značky zajišťuje Státní zemědělský intervenční fond.
„Každý rok ministerstvo ocení na sto nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost,“ uvedl první náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa.
V Jihočeském kraji se letos o značku ucházelo 69 produktů od 21 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 32 výrobků v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Třem výrobkům se podařilo obhájit prvenství z roku 2012.Výrobky hodnotila 8členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Koordinátor soutěže v Jihočeském kraji Adolf Boháček k letošnímu ročníku soutěže uvedl: „Je potěšující, že značka Regionální potravina se v krátké historii stává opravdovým fenoménem kvality domácích výrobců. Mezi desítkami navržených výrobků byly tři, které se ucházely o obhájení značky RP po čtyřletém období a podařilo se jim svou stálostí kvality a udržením výjimečnosti chutí znovu přesvědčit a značku Regionální potravina tak opět získaly: Lovecký salám od firmy ANTONI CZ z Dolního Třebonína, Karamelový větrník od firmy Opeko z Choustníku a Klokotské kysané zelí od firmy ZAS Dražice.“
Značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2016 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
VOLARSKÁ PEČENÁ ŠUNKA S KOŘENÍM DEKOR ZEFA Volary s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
LOVECKÝ SALÁM ANTONI CZ s.r.o. |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR Jaroslav Auský, Lomnice nad Lužnicí |
|
Mléčné výrobky ostatní |
JIHOČESKÝ ZÁKYS NATURAL "AGRO-LA", spol. s r.o. |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
KOLÁČ SELSKÝ SE ŠVESTKOU POLANSKÝCH, s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KARAMELOVÝ VĚTRNÍK OPEKO spol. s r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
LHENICKÁ OVOCNÁ ŠŤÁVA JABLKO-JAHODA 100% Karel Gregora, Lhenice |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ |
|
Ostatní |
ČESKOKRUMLOVSKÝ KARAMEL OD VAŠKA – EVIN MLS Karamelový sen s.r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
PhDr. Adolf Boháček - AB Agentura
Mobil: +420 608 444 537
Mail: bohacek@abagentura.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556