9. 9. 2016
Litoměřice, 9. září 2016 - V den zahájení výstavy Zahrada Čech předala náměstkyně ministra zemědělství Viera Šedivá a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček certifikáty devíti vítězům soutěže Regionální potravina Ústeckého kraje. Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka. V Ústeckém kraji bylo letos v soutěži o značku Regionální potravina hodnoceno celkem 247 produktů od 53 výrobců, a to v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení mělo 66 výrobků z kategorieMasné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas. Výrobky hodnotily dvě 7členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Vzhledem k historicky nejvyššímu počtu přihlášených výrobků měly obě komise při výběru vítězných výrobků velmi náročnou práci.
„Mám radost z toho, že Ústecký kraj patří mezi kraje ČR s největším zájmem o to získat značku Regionální potravina. Opět hodnotitelskou komisi příjemně překvapila vysoká kvalita naprosté většiny regionálních výrobků. Tato soutěž pomáhá ocenit a zviditelnit náročnou práci našich potravinářů a pomoci jim uspět s jejich výrobky na trhu. Je také potěšitelné, že vzrostl počet mladých potravinářů a ti se umisťují na předních místech,“ uvedla regionální koordinátorka Ludmila Holadová, ředitelka Okresní agrární komory Most.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
PEČENÉ KOLENO BEZ KOSTI ASTUR-KA, s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
TRADIČNÍ JÁTROVÁ PAŠTIKA Čongrády s.r.o. |
|
Sýry včetně tvarohu |
GOUDA KOZÍ SÝR POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
PASTEROVANÉ KOZÍ MLÉKO Ondřej Malina |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
MAKOVEC BEZ MOUKY Jaroslava Michalcová |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
VĚTRNÍK MONOPOL Gabriela Schönbauerová - Pivovar Monopol |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JABLEČNO-RAKYTNÍKOVÁ ŠŤÁVA S DUŽINOU LoPe Fruit s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
JABLKA SUŠENÁ - KOSTKY SEVEROFRUKT, akciová společnost |
|
Ostatní |
KVĚTOVÝ MED - LIPOVÝ Ing. Radek Geletič |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556