Facebook  Youtube
Regionální potravina

V Ústeckém kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

20. 5. 2015

(Litoměřice 19. května 2015) Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 190 produktů od 52 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné výrobky a kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů.

Výrobky hodnotily dvě hodnotitelské komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Je potěšitelné, že v našem ústeckém regionu došlo k tak vysokému nárůstu přihlášených výrobků do soutěže – celkem 190, tj.: rekordní počet, který převýšil všechna naše očekávání. Vzrostl také počet nových mladých výrobců o čtvrtinu, což znamená i rozvoj potravinářství a další zaměstnanost v tak složitém regionu. Malí a střední výrobci kladou především velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale zároveň také správné označování svých výrobků se vztahem k ústeckému regionu. Hodnotitelská komise měla složitou práci vybrat ty nejlepší výrobky z tak vysokého počtu, ocenění by si zasloužili všichni. Zájem o značku „Regionální potravina Ústeckého kraje“ je u výrobců obrovský a vidí v něm ocenění a propagaci své vlastní řemeslné práce a svého umu“, uvedla regionální koordinátorka Ludmila Holadová, ředitelka Okresní agrární komory Most.

K  udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Menčíkova podkova

Varnsdorfské uzeniny s.r.o., Varnsdorf

2. Masné výrobky trvanlivé

Archivní sušená slanina

Rodinná firma s.r.o. - Vlastimil Chovaneček, Litoměřice

3. Sýry včetně tvarohu

Kozí sýr přírodní

Ondřej Malina, Nová Víska

4. Mléčné výrobky ostatní

Kozí mléko bio

Jakub Laušman, Držovice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Onďasův rohlík

Jiří Ondečko, Děčín

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Smetanovo-tvarohový mrak

Petra Peštiková, Děčín

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

Kocour IPA Samuraj

Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., Varnsdorf

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Višňový džem

DY servis s.r.o., Radešín

9. Ostatní

Čertovsky dobré a křupavé brambůrky solené

Slavomír Hadrava, Teplice

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Holadová Ludmila - Okresní agrární komora Most

Mobil: +420 602 341 689

Email: oakmo@oakmocz

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.