20. 5. 2015
(Litoměřice 19. května 2015) Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 190 produktů od 52 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské a masné výrobky a kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů.
Výrobky hodnotily dvě hodnotitelské komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Je potěšitelné, že v našem ústeckém regionu došlo k tak vysokému nárůstu přihlášených výrobků do soutěže – celkem 190, tj.: rekordní počet, který převýšil všechna naše očekávání. Vzrostl také počet nových mladých výrobců o čtvrtinu, což znamená i rozvoj potravinářství a další zaměstnanost v tak složitém regionu. Malí a střední výrobci kladou především velký důraz na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale zároveň také správné označování svých výrobků se vztahem k ústeckému regionu. Hodnotitelská komise měla složitou práci vybrat ty nejlepší výrobky z tak vysokého počtu, ocenění by si zasloužili všichni. Zájem o značku „Regionální potravina Ústeckého kraje“ je u výrobců obrovský a vidí v něm ocenění a propagaci své vlastní řemeslné práce a svého umu“, uvedla regionální koordinátorka Ludmila Holadová, ředitelka Okresní agrární komory Most.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Menčíkova podkova Varnsdorfské uzeniny s.r.o., Varnsdorf |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Archivní sušená slanina Rodinná firma s.r.o. - Vlastimil Chovaneček, Litoměřice |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí sýr přírodní Ondřej Malina, Nová Víska |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Kozí mléko bio Jakub Laušman, Držovice |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Onďasův rohlík Jiří Ondečko, Děčín |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Smetanovo-tvarohový mrak Petra Peštiková, Děčín |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Kocour IPA Samuraj Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o., Varnsdorf |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Višňový džem DY servis s.r.o., Radešín |
9. | Ostatní | Čertovsky dobré a křupavé brambůrky solené Slavomír Hadrava, Teplice |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Holadová Ludmila - Okresní agrární komora Most
Mobil: +420 602 341 689
Email: oakmo@oakmocz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556