28. 5. 2015
(Příbram 28. května 2015) Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Středočeského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 91 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 26 výrobků v kategorii Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas.
Výrobky hodnotila 7členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionálního koordinátora Ing. Hany Vandělíkové, ředitelky Regionální agrární komory Středočeského kraje, měla komise složitý úkol vybrat nejlepší výrobky: „Důraz byl kladen především na kvalitu použitých regionálních surovin, vyšší míru přidané hodnoty, ale také na správné označování výrobků.“
K udělení značky Středočeská Regionální potravina 2015 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Hovězí maso v pepři Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Davelský poličan Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s. r. o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Provázky Martin Homola, Liteň |
4. | Mléčné výrobky ostatní | neuděleno |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Štrůdl slaný Eva Brabcová, Benešov |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Špaldový řez s jogurtem PANE spol. s r. o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Kounický ležák Kounický pivovar, s. r. o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Český chřest – královská pochoutka Romana Šafránková, Čtyřkoly |
9. | Ostatní | Květový med z Ořecha Ing. Vladimír Glaser, Ořech |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Hana Vandělíková, Bc. Gabriela Jeníčková - Regionální agrární komora Středočeského kraje
Mobil: +420 721 561 889, +420 721 315 260
E-mail: akpribram@atlascz, kis
stredocesky@atlas
cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556