31. 8. 2020
V neděli se u příležitosti konání Jihomoravských dožínek v Hodoníně slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Certifikát si převzalo devět producentů z Jihomoravského kraje, jejichž výrobky zvítězily v jedenáctém ročníku krajské soutěže.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzený špek z boků Bedřich Vlach |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem e-jídlo.cz, s. r. o. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Kozí sýr přírodní dlouho zrající Markéta Palánová |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Kozí mléko "SEDLÁK" Eva Sedláková |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Koláč ze skanzenu Martina Harnošová |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Větrník JK CUKRÁRNA s.r.o. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
Tuřanská zelná šťáva AGRO Brno - Tuřany, a.s. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Znojemské kdoule extra džem Ing. Zuzana Boudová |
9. |
Ostatní |
Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní Pekařství Křižák s.r.o. |
„Soutěže Regionální potravina se pravidelně s našimi výrobky účastníme a každé ocenění je pro nás nejen závazkem do budoucna, ale také důkazem, že naše práce má smysl a děláme ji dobře. Věříme, že pokud se zemědělství dělá s láskou, ve finálních produktech je to znát,“ říkají majitelé Eva a Jan Sedlákovi, kteří letos uspěli v soutěži s Kozím mlékem „SEDLÁK“. Zemědělství a chovu koz se věnují třicet let a v současné době obhospodařují zhruba padesát hektarů půdy. Na zhruba polovině z této plochy se od jara do podzimu pase stádo stopadesáti koz, na zbylé ploše pěstují ječmen, oves, triticale a vojtěšku pro výrobu senáže.
Slavnostního předávání se účastnili náměstek Jindřich Fialka za Ministerstvo zemědělství a ředitel Regionálního odboru Brno Václav Říha za Státní zemědělský intervenční fond.
Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556