4. 5. 2018
Tisková zpráva
Regionální potravina Královéhradeckého kraje má nové přírůstky
Hradec Králové 4. května 2018 – Dosoutěženo, „dobojováno“! Královéhradecký kraj má devět nových přírůstků za Regionální potravinu. Letos se do soutěže o prestižní značku přihlásilo 25 výrobců se svými 87 výrobky. Nárůst za dobu trvání soutěže je enormní. Zatímco v roce 2010 soutěžilo 46 výrobků, letos je to téměř dvojnásobek.
Devátý ročník soutěže o nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky je v plném proudu. Čtvrtým krajem, kde se vybíraly TOP produkty, byl Královéhradecký kraj. Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značka si za dobu své existence vybudovala renomé a obliba oceněných výrobků stoupá. Přívlastek regionální je v případě oceněných potravin skutečně na místě. Jedná se totiž o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.
Porovnáme-li zájem o soutěž v prvním ročníku s rokem 2018, je to velký posun. Zatímco v roce 2010 bylo přihlášeno 46 výrobků od 27 výrobců, letos už to bylo 87 výrobků od 25 producentů. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, za kterou soutěžilo 21 výrobků.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2018 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
ZAUZENÁ PAŠTIKA s brusinkou, Jindřich Uhlíř, Jaroměř
|
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
HOVĚZÍ SUŠENÉ MASO CHILLI, Ondřej Plas, Hradec Králové - Nový Hradec Králové
|
|
Sýry, včetně tvarohu |
Přírodní sýr balkánského typu, František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Smetánkový mls - vanilková příchuť, Jiří Pácha, Rokytnice v Orlických horách |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Chléb pšenično žitný, Martin Křížek, Kostelec nad Orlicí |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Kremrole, Josef Rýdl, s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
ZELNÁ ŠTÁVA z Dobrovodského kysaného zelí BÍLÁ, Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Zelný salát s křenem a paprikou, David Smetana, Hradec Králové - Svobodné Dvory |
|
Ostatní |
KARAMELOVÁ POCHOUTKA, Petr Sokol, Rampuše
|
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Kateřina Papíková, Lukáš Vacek - F E S T I N G s.r.o. Mobil: +420 604 427 860, +420 602 252 242 E-mail: regionalnipotravina@festinghk.cz
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556