11. 5. 2018
Třebíč 11. května 2018 – V Kraji Vysočina se dnes již podeváté soutěžilo o Regionální potravinu. Za každou z devíti kategorií se vybíraly TOP výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu. O značku se zde ucházelo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Nejsilnější zastoupení měla stejně jako vloni kategorie Ostatní.
Hodnotitelská komise se skládala z 8 členů. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.
V letošním devátém ročníku o titul Regionální potravina bojovalo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Stejně jako vloni bylo nejvíce výrobků přihlášeno do kategorie Ostatní, a to 16 kandidátů.
K udělení značky Regionální potravina Kraje Vysočina 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Babiččina paštika Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.
|
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Náměšťská sušená klobása Alois Stloukal, Náměšť nad Oslavou
|
|
Sýry, včetně tvarohu |
Eidamský SALÁMOVÝ SÝR 40% LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Jaroměřické Tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou Jaroměřická mlékárna, a.s. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Tyčinky lněné Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Prosetínské trubičky Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Medovina z Vysočiny – s příchutí Skořicová Jiří Sláma, Chlístov |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Brambory konzumní Odrůda: ADÉLA AUTEX CZ s.r.o. |
|
Ostatní |
KMÍNOVÝ OLEJ Z PETRÁVČE Biogas Bohemia spol. s r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Okresní agrární komora Třebíč (OAK Třebíč)
Ing. Karel Coufal
Mobil: +420 602 560 332
Email: karelcoufal@seznam.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556