10. 8. 2010
Prvních pět výrobků získalo ocenění Regionální potravina Zlínského kraje. Ocenění podporuje Ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu specialit regionálního původu. Ve Zlínském kraji se tato značka uděluje poprvé, ale budou následovat i další kraje.
Ocenění se udělovalo v kategoriích maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína), kategorie ovoce a zelenina a ostatní potravinářské výrobky.
Cenu Regionální potravina Zlínského kraje získaly v prvním ročníku toto produkty:
Jedná se o specialitu majitele, která vznikla vlastní kombinací koření a bylin.
Jakostní přírodní polotvrdý sýr vyrobený z upraveného pasterovaného mléka. Je slabě solený. Má tvar sýrového bochníku. Je určen k přímé spotřebě i na další zpracování
Frgál je typický výrobek pro Valašsko s rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů i nádivky se zpracovávají v naší pekárně.Balení provádíme na přání zákazníka do našich krabiček, nebo do jeho dodaného obalového materiálu. Řekla majitelka pekárny paní Věra Kundrátová. Velký frgál je vyráběn z více druhů nádivek, je určen pro sváteční příležitosti. Jeho okraj zdobíme pletencem a frgál zdobíme dle přání zákazníka.
Svou medovinu vyrábí pan Hába podle receptury, která je rodinným tajemstvím a vyžaduje velice důsledný výběr velmi kvalitních a ekologicky nejčistších vstupních surovin jako je med, byliny a koření. Medovinu nechávám tří až pět let zrát. Poté ji prodávám jako doplněk k medu a veškerého sortimentu, řekl pan Hába.
Přes značnou konkurenci v této oblasti se firma v krátké době prosadila nejen na regionálním moravském trhu, ale například i v hlavním městě Praha. Úspěšný je zejména prodej bezvaječné tatarské omáčky a bezvaječné salátové majonézy, které jako jediný výrobce v ČR dodáváme nejen do potravinářských velkoobchodů, hotelů, restaurací, ale pro snížené nebezpečí bakteriání kontaminace i do škol a nemocnic. Sdělil Ing. Petr Procházka.
Oceněným výrobcům budou slavnostně předány ceny a certifikáty na Krajských dožínkách v Kroměříži dne 4. září 2010.
Jednotlivé produkty můžete také posoudit na řadě ochutnávek, které budou probíhat v celém Zlínském kraji.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556