Facebook  Youtube
Regionální potravina

PŘÍBĚH: Plná chuť Bůčkové pomazánky uchvátila porotce Regionální potraviny

1. 11. 2021

Může se stát z bývalého řidiče kamionu a vyučeného kováře zároveň excelentní výrobce pomazánek, paštik a trhaného masa? Ano. Jedinečným úkazem je Petr Mančík a jeho rodinná firma Výrobky od Zrcadla, kterou převzal před necelými dvěma lety od původních majitelů. Za tu dobu dokázal oslnit nejen mnoho mlsných jazýčků, ale také porotce Regionální potraviny v Ústeckém kraji, kteří udělili toto prestižní ocenění jeho delikátní Bůčkové pomazánce v roce 2021.

Petr Mančík, majitel rodinné firmy Výrobky od Zrcadla, bydlí se svou rodinou v Mostě, ale pochází z vesnice na jihu Moravy. Když končil základní školu, byli potřeba kováři. Proto se jím vyučil. Jenže po převratu byla zavřena většina JZD, proto sice kovařinu umí, ale nikdy se jí nevěnoval. Život mu přihrál do cesty povolání řidiče kamionu, kterým se stal na více než 20 let.

„Postupem času jsem už cítil, že mi chybí rodina. Být „kamioňákem“ je spíše pro mladé, anebo pro ty, kteří od rodiny utíkají, což nebyl můj případ. Navíc jsem vždycky rád připravoval pro své blízké různé pomazánky a masové speciality. Proto, když se na internetu na začátku roku 2020 objevila nabídka pokračovat v zavedené rodinné firmě v oblasti gastronomie, neváhal jsem snad ani minutu. Dokonce mě v tom podpořila i manželka, která mi v tom fandí a všemožně mi pomáhá,“ přibližuje své začátky podnikání s úsměvem na tváři Petr Mančík.

Výrobky od Zrcadla vytěžují svého majitele na 110 %, s čímž ovšem počítal. Vstává v půl čtvrté ráno, aby byl v pět ráno v Libochovicích na jatkách a vyzvedl si maso. Než přijdou manželka a tchán se ženou, kteří mu vypomáhají, musí být maso už propečené, aby se rovnou mohlo začít vyrábět.

Klenotem je Bůčková pomazánka, paštiky si oblíbili sportovci

„Mou srdeční záležitostí je krůtí maso s vejci. Jako dítě jsem jezdil k babičce na prázdniny, která mi kupovala tuto pochoutku. Bohužel nyní už nekoupíte nikde tak dobré, jak si pamatuji z dětství. Byla to pro mě výzva. Trvalo mi čtvrt roku, než jsem přišel na tu správnou chuť,“ vzpomíná s lehkou nostalgií pan Mančík.

Mezi zákazníky jdou nejvíce na odbyt trhaná masa, bůčková a škvarková pomazánka, ale i masa ve vlastní šťávě.

Nejnovější chloubou je poctivá Masová topinková pomazánka s pečenou zeleninou. Pozornost si ovšem zasluhují také paštiky, které jsou u nás naprostým unikátem.

„Naše paštiky si většinou zamilují i ti, kteří tvrdí, že je rádi nemají. Protože do nich dávám žervé místo másla, sádla nebo smetany, nejsou tolik tučné. Jezdím si pro něj do hor k farmářům. Díky tomu je paštika nejen dobře roztíratelná, ale obsahuje i více bílkovin. Proto si je často kupují i sportovci.“

Ruční práce, známý původ surovin, žádné konzervanty

Základem dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. To si moc dobře uvědomuje i bývalý řidič kamionu. Pečlivě vybíral ideálně mezi lokálními dodavateli masa vepřového, kuřecího a krůtího. Tedy druhů, které dává do svých lahůdek.

„Vepřové kupuji z Libochovických jatek, kam dodávají malí chovatelé, kteří nemají rádi prasata jenom na talíři, ale i živá. Krmí je mlátem, což už se v dnešní době jen tak nevidí. Věřím, že tohle krmení se musí do kvality a chutě masa promítnout. Kuřecí maso kupuji v Údlicích u Chomutova v drůbežárně, která je sice větší, ale kvalitní.“

Všechny delikatesy se vyrábí ručně a většinou se dochucují pouze solí, aby se nepotlačila chuť kvalitního masa. Některé tradiční receptury odkoupila firma od původních majitelů, pár z nich si ještě inovovala a ostatní jsou výsledkem kulinárního umění vyučeného kováře.

Výhra v soutěži přinesla více zákazníků

Přestože se gastronomii pan Mančík nevěnuje dlouho, jeho práce začala brzy sklízet plody. V roce 2021 vyhrál se svou delikátní Bůčkovou pomazánkou prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Vyrábí se ručně z vybraných částí vepřového boku. Dochucuje se pouze solí, pepřem, cibulí a hořčicí.

„Do Bůčkové pomazánky dávám bůček. Vím, odkud je, skoro bych až řekl, že má své jméno. Ocenění Regionální potravina nás hodně zviditelnilo. Od té chvíle se nám zákaznická základna rozrostla. Získali jsme prestiž, a také jsme díky tomu zváni na různé trhy a podobné akce, což rozhodně stojí za to,“ přiznává Petr Mančík.

Dále se nám podařilo navázat spolupráci s internetovým farmářským tržištěm Scuk, který je plný potravin od farmářů. Občas na něm nakupují také foodbloggeři a porovnávají stejný produkt od více výrobců. Úspěchem je výhra za nejlepší chuť mezi škvarkovými pomazánkami.

Cíl? Zdvojnásobit výrobu, ale zachovat jedinečnou kvalitu

Rodinná firma Výrobky od Zrcadla je sice malá, ale určitě nechce stagnovat.

„Byl bych rád, kdyby se mi dařilo zachovávat poctivou kvalitu našich výrobků. Nechci nic šidit, to by byl pro mě začátek konce. Také bych si přál navýšit výrobu zhruba dvojnásobně. K tomu ovšem potřebuji zaměstnance, které si snad budu brzy moct dovolit. Zůstaneme samozřejmě u rodiny, tchána už jsem naučil na své chutě, mohu se na něj plně spolehnout. A já bych se pak mohl více věnovat prodeji a vymýšlet další lákavé nové výrobky,“ dodává Petr Mančík.

Výrobky od Zrcadla zakoupíte v Mostě (ve farmářských obchodech a v sýrárně) i na internetovém farmářském tržišti Scuk.cz. Ochutnat je můžete také ve vybraných pivnicích restauracích po celé České republice a na akcích, jako jsou pivní slavnosti, vinobraní a farmářské trhy. Sledujte jejich FB profil, kde se dozvíte více: https://www.facebook.com/VyrobkyOdZrcadla/.

O značce Regionální potravina

Již dvanáct let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Soutěž má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 400 výrobků od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.