25. 2. 2021
Začínali malým bistrem v Turnově, kde připravovali i vynikající palačinky. Protože v té době nenašli v okolí žádné kvalitní marmelády a džemy, rozhodli se je vyrobit sami. Pochoutky z 80% ovoce si získávaly stále více příznivců i ocenění v soutěžích, jako je třeba Regionální potravina za džem Broskev s mátou. A tak se z malého bistra stala výrobna marmelád a džemů známá coby Marmelády z Ráje.
Když něco končí, něco jiného zákonitě začíná. Stejně tomu bylo i u malého bistra v Turnově, protože jeho majitel Jan Kakos dal přednost výrobě delikátních marmelád a džemů. Z města se přesunul na venkov, přímo na kopec Kozákov s výhledem na zříceninu Trosky. „Začít vyrábět marmelády byla pro naši rodinu velká výzva. Většinu práce si zajišťujeme sami. Pouze s přípravou a čištěním ovoce nám pomáhá brigádnice z přilehlé vesnice. Nicméně na ochutnávání máme toho nejlepšího odborníka, naši čtyřletou dceru. Z legrace jí říkáme manažer kvality,“ popisuje Jan Kakos, zakladatel Marmelád z Ráje.
Neotřelé chutě, přírodní suroviny i vratné sklenice
Jan Kakos s rodinou vyrábí nejen marmelády, ale i džemy. Rozdíl mezi nimi je takový, že marmeládou se smí označovat jen produkty z citrusů, kdežto džem může obsahovat jedno nebo více druhů ovoce, a to minimálně 35 %. Kakosovi sice nemají v sortimentu tisíce příchutí, ale přesto se při vybírání nudit nebudete. K ovoci přidávají také koření a alkohol. Najdete u nich nejen klasiku, ale i např. švestku s růžovým pepřem, lesní směs s čokoládou, broskev s mátou, pomeranč s aperolem, jahodu se šampaňským a citron s proseccem. „V každé sklenici máme cca 80 % ovoce. Osobně mám nejradši jahodu. Pyšní jsme ale na všech 15 druhů, které vyrábíme. Každý druh totiž pečlivě vybíráme a testujeme. Ročně přidáme po jednom výrobku, u něhož jsme si na 100 % jistí, že si ho naši zákazníci zamilují.“ Na výrobu používají čistě přírodní suroviny. Proto musí produkty konzervovat. Aby šetřili přírodu, vykupují zpět své speciální sklenice.
Kvalita si zaslouží ocenění
Velkým úspěchem a také potvrzením, že jsou Marmelády z Ráje opravdovou delikatesou, je zisk řady ocenění. Jedním z nejprestižnějších se stala právě Regionální potravina v Libereckém kraji v roce 2018 za džem Broskev s mátou. „Všechna ocenění pro nás znamenají závazek, abychom naplnili veškerá očekávání, která za nimi stojí. Znamená to pro nás držet co nejvyšší kvalitu. Určitě je to ale také dobrá reklama. Díky značce Regionální potravina jsme se dostali do širšího povědomí nových zákazníků,“ dodává Jan Kakos.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556