25. 5. 2018
Tisková zpráva
Předávání cen Regionální potravina na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje
Plzeň 25. května 2018 – Dnes se na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj slavnostně předávala ocenění letošním vítězům soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Z rukou náměstka ministra zemědělství Petra Jílka a ředitele Regionálního odboru SZIF České Budějovice Jiřího Chmele je převzalo devět výrobců. Prestižní značku má v současné době 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.
Kdo fandí regionálním potravinám, ten si na nádvoří plzeňského pivovaru přišel na své. U příležitosti už osmého ročníku Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje se zde totiž jedlo, pilo a hodovalo více než obvykle. Na tom letošním čekalo návštěvníky plno dobrot, a to nejenom našich tuzemských, ale i z Bavorska. Součástí programu byl totiž projekt „Regionální potraviny bez hranic“. Nechyběla ani kuchařská show, k vidění byl souboj mezi Plzeňským krajem a Bavorskem a svůj kuchařský um předvedli také žáci z hotelových škol obou regionů. Na nádvoří pivovaru probíhal zároveň tradiční farmářský trh, ochutnávky a doprovodný kulturní program.
Festival se stal také dějištěm pro slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Před dvěma týdny hodnotitelská komise v soutěži o Regionální potravinu vybrala „TOP“ výrobky daného kraje a právě dnes si ocenění převzali jejich výrobci. O soutěž je každoročně velký zájem, letos probíhá už její devátý ročník. O titul Regionální potravina se zde přihlásilo 111 výrobků od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.
Značka si za dobu své existence vybudovala renomé, získávají ji každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. V současné době má ocenění 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Soutěž Regionální potravina je projekt Ministerstva zemědělství a podporuje malé a střední zemědělce a producenty potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Čerstvým vítězům gratulujeme a přejeme, aby jejich produkty zákazníkům chutnaly. A které výrobky za Plzeňský kraj v letošním roce rozšířily řady Regionální potraviny?
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Mandlový játrový sýr, KVARDA spol. s r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Pánská přesnídávka, Plzák z Plzně s.r.o. |
|
Sýry, včetně tvarohu |
BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK, Ing. Olga Lukšová |
|
Mléčné výrobky ostatní |
POMAZÁNEK, Ing. Jan Junek |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Chodský koláč, Pekařství Malinová, s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Makový řez, Marie Vondrovicová |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Nebílovský mošt – jablko-hruška, LUKRENA a.s.
|
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
JAHODY s mátou – džem výběrový extra, Renata Skálová |
|
Ostatní |
Med lesní, medovicový, Ing. Jaroslav Lstibůrek |
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556