24. 5. 2017
Letos bude ve všech krajích České republiky opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina. Značku mohou na čtyři rokyzískat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Ocenění Regionální potravina uděluje osmým rokem ministr zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích.
Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročněv každém ze 13 krajů České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita. V každém kraji se soutěží v devíti kategoriích, přičemž ocenění Regionální potravina získá vždy jen ten nejlepší výrobek.
Přehled kategorií:
Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v každém kraji. Hodnotitelské komise jsou složené ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo zástupců kraje. Komise budou posuzovat inovativnost, senzorické vlastnosti výrobků, použité materiály, suroviny a způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele, dostupnost výrobku na trhu.
Kompletní pravidla soutěže jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“, kterou naleznete s ostatními dokumenty v sekci „Pro výrobce“ pod jednotlivými kraji včetně veškerých termínů vyhlášení jednotlivých krajských kol a informací o průběhu soutěže.
Oceněný výrobek získá certifikát udělený ministrem zemědělství a právo užívat značku Regionální potravina na čtyři roky na vítězném výrobku. Značka tak přispěje k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, zejména prezentaci v katalogu a mapě oceněných výrobků, možnost prezentace na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích apod. Inzertní kampaň proběhne v tisku, televizi a rádiích. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 416 produktů, nově oceněné výrobky budou známy do 15. července 2017.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556