1. 6. 2022
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře Olomouc.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
DRAHOUŠOVY KLOBÁSKY LUCIE DOBEŠOVÁ |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
PEČENÝ KRÁLÍK AGROLAPIN |
|
Sýry včetně tvarohu |
KOZÍ KOULE MIX KOŘENÍ PETR ČECH |
|
Mléčné výrobky ostatní |
PASTEROVANÁ ČERSTVÁ SMETANA ZLATA RONZOVÁ MÁDROVÁ |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
HANÁCKÝ KOLÁČ SVATAVA BUKVOVÁ |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
VĚTRNÍK Z DOBROT DOBROTY SOCIÁLNÍ PODNIK |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
MOŠT JABLKO/ŘEPA AGROCHOV JEZERNICE |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
CIBULOVÉ CHUTNEY NA ČERVENÉM VÍNĚ JAKUB TRČKA |
|
Ostatní |
ZMRZLINA Z KRAVÍNA SMETANOVÁ VÁCLAV OSIČKA |
„Značka Regionální potravina je ocenění kvality naší řemeslné tvarůžkárny. Díky ní jsme navázali spolupráci s dalšími producenty v našem regionu. Marketingová podpora značky nám dopomohla k pěkným výstupům v médiích. Vnímáme, že pro zákazníka je Regionální potravina známou a důvěryhodnou,“ vysvětlil David Kapsia, provozní ředitel tvarůžkárny TVARGLE ve Velké Bystřici, oceněný Regionální potravinou v roce 2021.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory Olomouckého kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Flóry Olomouc na konci letošního září.
„Toto je můj první ročník, který mohu organizovat ve vlastní režii. Spolu s týmem z okresních Agrárních komor jsme odvedli kus práce. Letos se přihlásilo rekordních 133 výrobků od 48 producentů. Těší mě, že z devíti výrobků navržených na ocenění máme čtyři výrobce, kteří získávají značku Regionální potravina úplně poprvé. Ráda bych poděkovala všem zúčastněným a těšíme se na podzimní ochutnávkové akce, kde budeme moci nové výrobky představit,“ říká koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Jana Neradilová.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556