21. 10. 2010
tisková zpráva
To nejlepší, co nabízejí malí a střední výrobci a zemědělci ze všech regionů Čech a Moravy, mohou ochutnat návštěvníci prvního Regionfestu v Praze v pátek 22. a sobotu 23. října. Na náměstí Jiřího z Poděbrad postaví své stánky výrobci ocenění v projektu Ministerstva zemědělství ČR Regionální potravina.
„Regionfest je přehlídkou toho nejlepšího, co naše regionální zemědělství a potravinářství nabízí. Na místě se návštěvníci přesvědčí, že výrobci dávají do své práce veškerý svůj řemeslný um a srdce. Sám si proto přijdu nejen s výrobci popovídat, ale určitě si také nakoupím,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa, který projekt Regionální potravina osobně podporuje.
Ochutnat a nakoupit bude možné třeba přírodní ovocné šťávy, zeleninu, pečivo, uzeniny a masné výrobky, pivo, sýry, cukrářské a mléčné výrobky a další pochoutky. Všechny výrobky ocenily odborné poroty v prvním ročníku projektu Regionální potravina. V každém kraji mohl získat toto prestižní ocenění jen jeden výrobek v každé z šesti kategorií. Pražský Regionfest je největší přehlídkou oceněných regionálních zemědělských a potravinářských produktů v letošním roce.
Pro pohodlný rodinný nákup přichystali organizátoři dětský koutek s hlídáním. Děti si přijdou na své i během kulturního programu – připravena jsou dětská divadelní představení a soutěže. Všem návštěvníkům je určena kuchařská show nebo ukázky tradičních řemesel a výroby domácích potravin s ochutnávkou. Těšit se mohou na pečení placek, stloukání másla, zdobení perníčků a šlapání zelí. V sobotu se navíc mohou návštěvníci Regionfestu zapojit do pokusu o překonání světového rekordu v počtu vyrobených jednohubek. Ten současný činí 9500 kusů.
Program Regionfestu:
Pátek 22.10.
Sobota 23.10.
Poznámky pro editory:
· Projekt Regionální potravina je celostátním projektem Ministerstva zemědělství ČR na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců v krajích České republiky.
· Na projektu se podílejí i Agrární a Potravinářská komora.
· V rámci projektu získávají ocenění výrobci právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje pro propagaci oceněného výrobku.
· Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.
· Projekt, v jehož rámci už byli oceněni výrobci ve všech krajích České republiky, osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa.
· Projekty podpory regionálních potravin úspěšně fungují ve většině zemí Evropské unie.
Pro další informace kontaktujte:
Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství ČR
Mgr. Tereza Magdalena Dvořáčková
Tel: +420 737 213 030
Email: terezadvorackova@mze
cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556