Facebook  Youtube
Regionální potravina

Na Dožínkách Zlínského kraje se představí vítězové soutěže Regionální potravina

18. 8. 2017

TISKOVÁ ZPRÁVA

Dožínky v Kroměříži jsou nejen oslavou sklizně, ale také vyvrcholením soutěže Regionální potravina Zlínského kraje. Letošní vítězové si slavnostně převezmou svá ocenění z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky v sobotu 19. srpna v 11.30 na náměstí v Kroměříži v rámci jednoho z hlavních bodů programu dožínkových oslav. Konkurence byla letos silná: O značku se ucházelo 136 výrobků od 44 producentů. Odborná komiseocenila osm výrobků ze Zlínska s výjimečnou kvalitou a ryzí chutí. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské a ostatní výrobky.

Dožínkové oslavy jsou u nás odnepaměti národní a duchovní tradicí. Bývaly a jsou vždy spojené s lidovou veselicí. Letošní Dožínky v Kroměříži začínají už v pátek 18. srpna v 10 hodin Dožínkovým jarmarkem, workshopem Plody země v krásu proměněné a večerním koncertem Tomáš Kočko & ORCHESTR. V sobotu pak slavnosti pokračují Dožínkovým průvodem přes město a předáním věnce. K tomuto slavnostnímu vrcholu patří i udílení cen Regionální potravina Zlínského kraje. Státní zemědělský intervenční fond bude při této akci zastupovat vedoucí Oddělení příjmu žádostí a LPIS pro Zlínský kraj Soňa Slováková a ředitelka Agrární komory Zlín Jana Brázdilová. V neděli Dožínky zakončí děkovná mše svatá v kostele sv. Mořice. Pokud chcete přivonět k lidovým tradicím i regionálním dobrotám, nabízí se tedy krásná příležitost.

„Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již osmým rokem. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět na trhu s jejich výrobky,“ představila soutěž regionální koordinátorka Jana Brázdilová.

Výrobky přijaté do soutěže hodnotila už 29. června patnáctičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Potěšitelný je opět zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo značné množství.

Značka Regionální potravina Zlínského kraje 2017 se udílí těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

KLOBÁSA KLASIK

ŘEZNICTVÍ SINGER s.r.o.

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

BEZ OCENĚNÍ

 

Sýry včetně tvarohu

BIO DOMOVINA POLOTUČNÝ KRAVSKÝ SÝR

KOZOJEDSKÝ DVŮR s.r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

TVAROHÁČEK VANILKA S ČOKOLÁDOU

FARMA KUDLOV s.r.o.

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

SVATEBNÍ KOLÁČEK

ZETÍKOVA PEKÁRNA, s.r.o.

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

LISTOVÁ TRUBIČKA MINI

ALENA HOFFMANNOVÁ

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

ROŽNOVSKÉ PIVO ČERT

ROŽNOVSKÉ PIVNÍ LÁZNĚ s.r.o.

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ČESNEK JANČA – VEKAN

JAN JANČA

 

Ostatní

HRAŠKA NA ZAHUŠŤOVÁNÍ

CERIA s.r.o.

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.