3. 10. 2019
Tradiční Svatováclavské vinobraní na hradě Loket nabídne ve dnech 5. a 6. října bohatý program, jehož součástí bude také slavnostní ceremoniál předávání certifikátů Regionální potravina oceněným výrobcům z Karlovarského kraje.
Slavné loketské vinobraní se těší díky romantickému prostředí, pestrému programu a kvalitě vín a potravin velké popularitě. Letošní třináctý ročník začíná v 10 hodin a opět se odehraje na nádvoří majestátního hradu i v malebném podhradí. Ochutnat zde bude možné vinařské skvosty z Čech a Moravy, burčák nebo třeba mandlovici. K poslechu zahraje cimbálová muzika MORAVA z Čejkovic a rocková kapela Stan and Tony Revival z Mariánských lázní.Součástí akce bude i tradiční pohoštění a trh s rozmanitým zbožím.
Vrcholem sobotního programu bude od 11 hodin předávání certifikátů těm producentům, kteří uspěli v letošní soutěži o Regionální potravinu Karlovarského kraje. O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se v roce 2019 ucházelo celkem 76 produktů od 18 výrobců. Největší zájem byl o kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin a Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Regionální potravina slaví 10 let své existence a za tu dobu si vybudovala renomé a popularitu. Značka je určena pouze pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Značka Regionální potravina Karlovarského kraje 2019 náleží těmto výrobkům a výrobcům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
PIKANTNÍ KLOBÁSA SE SÝREM Karlovarské uzeniny s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
VEPŘOVKA Roman Krčma, Karlovy Vary |
|
Sýry včetně tvarohu |
Triangl - čerstvý sýr s pažitkou STATEK BOR ZEOS, spol. s r.o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍR Jiří Sýkora, Velká Hleďsebe |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
MAKOVEC Eva Veselá, Otročín |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Karlovarský věneček Cukrárna ONDRA s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
KYNŠPERSKÝ ZAJÍC 12% MEDOVÝ LEŽÁK Kynšperský pivovar s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Žlutické sušené VIŠNĚ REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. |
|
Ostatní |
BIO MED KVĚTOVÝ Ing. Dušan Michálek, Kyselka |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 519 produktů od 368 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556