21. 9. 2020
Sobotní Městské slavnosti v Prachaticích letos oživilo také udělování značky Regionální potravina za Jihočeský kraj. Tamní producenti letos přihlásili do soutěže 61 výrobků, mezi nejlepších devět se probojovaly třeba jablkovice s karamelem nebo makovičník.
Odborná porota udělila značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Bělčický bok Zemědělské družstvo Bělčice |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Jihočeské Jerky Hovězí – bylinky Jihočeské Jerky s.r.o. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR Jaroslav Auský |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka Jana Drobilová Holcová |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Makovičník Galaxie spol. s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Jogurtový makovníček Jana Vlachová |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM Lihovar Lžín, spol. s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ ZAS Dražice, a.s. |
9. |
Ostatní |
JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI Tilapia s.r.o. |
Slavnostního předávání se na Velkém náměstí v Prachaticích osobně zúčastnil ředitel Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu České Budějovice Jiří Chmel.
Mezi vítěznými výrobky bylo letos i Jihočeské hovězí jerky (sušené maso), to se vyrábí v Hlinsku na Českobudějovicku. Jeho výrobce Pavel Jelínek neskrýval radost, před lety totiž začínal s podnikáním od nuly: „ To že jsme zabodovali v soutěži Regionální potravina, vnímám jako povzbuzení a potvrzení, že ve firmě děláme naši práci dobře. Vsadili jsme na odlišný výrobní postup než konkurence, vyrábíme ručně a nebáli jsme se přijít s příchutěmi, které jinde nenajdete.“
Zelenožluté logo s nápisem Regionální potravina může oceněný výrobek používat 4 roky. Mimo jiné spotřebiteli ukazuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Značku můžou získat jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556